Afdrukken

 

 

 

Phili-Plus

 


32e jaargang nr.2
Maart 2020

Mededelingenblad van de Seniorenvereniging Philips Bosch
Redactieadres:Jan de Wittstr.16, 5037 RE – E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Websiteadres: http://www.desvpb.nl
Sponsors : Bosch Security Systems


 

VAN DE BESTUURSTAFEL

OPSCHORTING AKTIVITEITEN T/M. 15 April

 

I.v.m het Coronavirus heeft het bestuur helaas moeten besluiten alle geplande aktiviteiten te annuleren t/m 15 april. Dus gaan niet door:

 1- 26 maart Etentje bij BUAS

2- 9 april Paasbingo

 Voorts vervallen alle aktiviteiten bij gemeenschapshuis de Wegwijzer. Deze beginnen weer op 1 September.

Gaarne uw begrip voor deze maatregel. Indien er nog meer veranderingen mochten komen , krijgt U uiteraard bericht. 

 Ton Broeders

 


 

 

 


 SVPB AGENDA: 

 NB. Alle activiteiten zijn gestopt tot september 2020

i.v.m. CORONA-Virus. Nader bericht volgt.

 

 23 apr. Wandeling, langs de muurschildering in Breda ( zie WEer comm. blz. 3)

7   mei Busreis naar Mechelen Belgié ( zie WEer comm. blz. 3-4 )

4   juni  Excursie naar Philips Historische Producten in Eindhoven (zie WEer comm. blz. 4  )


VAN ONZE LEDEN:

april                                                                                             mei   

6   J.P.F.Havinga-Kustermans                                                         19 M.v.Aalst Verbaandert

8   S.A.Vreugdenhil                                                                       21 A.A.Weterings-Buitendijk        

14 F.P. Rijnders                                                                            23 A.M.M. Broeders                    

14 C.A.C.Bekkers-Cools                                                                  29 R.v.d.Meeren-Biesmans        

20 T.A. Maijers-van Doorn

26 P.C.Stoop-v.d. Enden      


 Kopij voor de volgende Phili-Plus nr.3 voor 4 mei 2020 a.s. (verslagen van wandeling, reizen en excursies ) naar Henk Frishert of Ton Broeders gestuurd worden. Ingezonden stukken blijven voor de verantwoording van de auteur. De redactie behoudt zich het recht voor stukken in te korten, in overleg met de auteur, of niet te plaatsen, met opgave van reden.

 


 

 

 


 Bezoek van oud collega:

 Op Zaterdag 14 februari zijn Tanny & Andre Maijers van Doorn op bezoek geweest bij onze oud collega Pieter Kluit en zijn vrouw Rita in Pieterburen, Groningen.

Pieter & Rita maken het goed en zijn de eerste tien jaar zeer betrokken geweest als vrijwilligers o.a. bij de Regio Bladen (redacteur), Domies Toen (Rita secretaris en rondleidingen), Stichting Oude Groninger (Pieter secretaris en techniek van de kerk in Pieterburen). Zij voelen zich gesetteld hier in Pieterburen. Pieter is net zo'n fanatieke elektronica hobbyist als ik zelf in o.a. oldtime Philips radio's en dergelijke, tevens is hij bestuurslid van de VERON (radio zendamateurs) afdeling A60 Noord Groningen en redacteur van de Hunsotron een technisch informatie blad t.b.v. de VERON leden en geïnteresseerden.Pieter heeft de sloop van het Philips gebouw aan de Kappitelweg in Breda, op You-tube nauwlettend kunnen volgen.

Bij deze doen zij de hartelijke groeten aan alle oud collega's van toen Philips Breda.

 Met vriendelijke groeten

Rita en Pieter


 

Reminder:

Donderdag 23 april 2020.Wandeling langs de Muurschilderingen in Breda. Let op max 20 personen.Vol is Vol.

 

 Op donderdag 23 april om 14.00 -16.00 uur gaan Max 20 leden van de personeelsvereniging met hun introducés een bijzondere wandeling maken, namelijk langs een deel van Blind Wall Galerij: tocht. Langs de waanzinnige muurschilderingen van Breda. Onze gids Dennis Elbers is één van de initiatiefnemers van het 'grootste openlucht graffitimuseum van West-Brabant'. Hij vertelt dat er zo’n tachtig werken te vinden zijn in de stad. Het is niet onze bedoeling de hele stad onder te schilderen. Dat verwijt, of beter gezegd die vraag krijgen we nogal eens. Ook van graffitikunstenaars uit de regio, die bang zijn dat we alle ruimte opeisen. Maar we zoeken alleen plekken waarvan we denken dat onze kunst iets toevoegt." De tocht ontpopt zich tot een mix van stadsgeschiedenis, kunstbeschouwing en cultuureducatie. Het startpunt van de tour is Mols Parking. Dat is een beschermd stadsgezicht", Maar de plek zag er niet uit, terwijl ze voor veel bezoekers de toegang tot de stad is. Daar zijn ze dus begonnen in 2014." Bij elke muurschildering hoort een verhaal bijvoorbeeld.1. Mols Parking, Rond 1500 lag de kapel waar dit de achterkant van is, buiten de stadsmuren. Hier kwamen pestlijders. Waar nu de parkeerplaats is, was vroeger een begraafplaats voor pestslachtoffers. Ratten worden daar vaak mee geassocieerd. De dansende kinderen verwijzen naar het Engelse kinderversje Ring of Roses dat waarschuwt voor de pest."En zo zijn er meer dan 80 verhalen. Vertrek om 14.00 uur vanaf achterzijde Mols parking.Bij muurschildering. Achter de Lange Stallen 1. 4811 HM Breda

Kosten deelname leden € 10 p.p. introducés €15.P.p. opgeven voor 14 april bij H. Frishert. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. telefoon. 076-5657459. Of 06-22653246. Betaling over maken voor 14 april op rekening svpb NL44 INGB 0001053618 onder vermelding van Blind Walls wandeling 23 april. Datum betaling is bindend Max 20 personen.

Henk Frishert


Op donderdag 7 mei 2020 organiseert de seniorenvereniging van Philips/Bosch Breda wederom in samenwerking met de pv van TNT postNl een eendaagse busreis. Dit jaar naar de mooie stad Mechelen in België.

 

Het programma ziet er als volgt uit:

08.30 uur. Vertrek met luxe touringcar vanaf achterzijde AH. Winkelcentrum Moerwijk 2.In Breda

10.00uur Na aankomst in Mechelen begint ons bezoek met 2x koffie/thee met?

11.00 uur Om kennis te maken met Mechelen makken wij een mooie rondvaart door de grachten van Mechelen, met onder andere het historisch centrum, de jachthaven en de stadswallen enz.

12.15uur Een heerlijke lunch staat voor ons klaar.

14.00 uur Tijd voor de stadswandeling. De stadsgidsen nemen ons mee voor een prachtige wandeling langs en door het fraaie Mechelen en vertellen ons de bijhorende verhalen.

16.00 uur Vrije tijd om te gaan winkelen of een van de velen leuke terrasjes te gaan bezoeken.

17.15uur Vertrek naar het Dineradres.

18.00 uur Drie gangen Diner.

20.00 uur Vertrek naar Breda.

21.00uur Aankomst in Breda.

Deze volledig verzorgde dagtocht hierin is inbegrepen, vervoer met luxe touringcar. 2x koffie/thee met 1?,Rondvaart, Lunch, stadswandeling met gidsen, en het 3 gangen diner. Deze mooie dagtocht kunnen wij jullie, en jullie introducés aanbieden voor slechts €75, - p.p. inschrijven bij H. Frishert. Voor 2 april. Tel. 06-22653246 b.g.g. 076-5657459. Of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. datum betaling is pas bewijs van deelname. Over maken op rekening SVPB NL44 INGB0001053618 t.n.v. SVPB Breda onder vermelding van Dagtocht 7 mei 2020. Graag ook 06 nr. vermelden waaronder u op deze dag te bereiken bent. En evt. dieet wensen.(gluten vrij enz.) Denk aan de annulering verzekering. Als u deze zelf niet hebt dan kan u deze via ons bijboeken voor €3, -p.p. en de gegevens hiervoor doorgeven bij aanmelding. Achternaam(meisjes) -voornaam Geboorte datum. En geslacht(m) (vr.)

 Henk Frishert


 Excursie donderdag 4 juni 2020. Philips Historische Producten

Op donderdag 4 juni 2020. Bezoeken de leden van seniorenvereniging met hun introducés de Philips Historische producten expositie Looyenbeemd 24 (poort 7800) 5652 BH in Eindhoven.

Wij verzamelen ons in de aankomsthal om 13.30u Waar wij worden ontvangen met koffie of thee. Hierna gaan wij o.l.v. vrijwilligers door de expositie het zal een feest worden van herkenning want diverse Philips producten zijn vroeger in Breda gemaakt of ontwikkeld. Met prachtige foto’s en o.a. de oude bureaus van Anton en Frits Philips en hoe het allemaal begonnen is. Vanaf 1891de eerste radio, de kooldraad lampen een maquette van het laboratorium van Frayday 1865, Symphonion 1896, Edison Phonograaf 1905 en heel veel Philips producten te veel om op te noemen. Dit moet je gewoon gezien hebben. Eigen bijdrage leden svpb € 3,50. Introducés € 7,50. Betalen bij aankomst. In verband met het aantal gidsen graag opgeven voor deelname voor 1 juni bij H. Frishert E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. telefoon 076-5657459. B.g.g. 06-22653246. Bereikbaarheid met auto op de randweg Eindhoven, afslag 31 (veldhoven)Met openbaar vervoer Buslijn 401 of 402 halte Hurksestraat. Langs Praxis Hurksestraat rechtsaf naar Wekkerstraat linksaf naar Looyenbeemd deze volgen tot bord Philips Historische producten op nummer 24.Ook carpoolen is mogelijk, geef dit door bij inschrijven.

 Henk Frishert


 VERSLAG ACTIVITEITEN:

Verslag van de soos van 30 januari 2020.

Donderdag 30 januari was er een soos in de Dorpsherberg.

Omdat er steeds minder leden naar de soos komen heeft het bestuur besloten om die in de “kleine zaal” te houden.  Ook de invulling van de soos wordt steeds meer een probleem.

Er waren 19 leden aanwezig en het was echt gezellig en er werd veel gekletst.

Ton Broeders had een dvd meegebracht. Daarop stonden foto’s van de reis die hij in 2005 heeft gemaakt met de Trans Siberië Expres. Er waren foto’s van Moskou, de toendra, de Chinese muur, Sjanghai en nog veel meer. Ton vertelde wat hij daar heeft beleefd. Hij had ook een album met foto’s van die reis die 24 dagen duurde.

Daarna was er nog een door Sabar gemaakte dvd met foto’s en muziek over de busreis die wij in 2013 hebben gemaakt naar Deventer, Doesburg en Zutphen. We hebben onder andere een mosterd museum bezocht en een boottocht gemaakt. En natuurlijk lekker gegeten.Als laatste vertelde Cobie van de Wege over haar hobby. Zij breit mutsjes die op de flesjes smoeties van het merk innocent worden gezet.  Voor elk mutsje wordt 20 eurocent gegeven. Het totale bedrag van die mutsjes wordt gedoneerd aan het ouderenfonds. Die kan dan van alles voor de ouderen doen. Cobie heeft al meer dan 500 mutsjes gebreid, die ze van restjes wol maakt. Ze vraagt aan de aanwezigen om restjes wol. Er wordt beloofd om daar naar te kijken en mee te brengen. Er was een hele zak met mutsje meegebracht en iedereen die dat wilde mocht er een paar meenemen. Daar werd gretig gebruik van gemaakt.

Al met al een gezellige soos die door een paar van de leden werd verzorgd.

Tom v.d. Wege


 Verslag wandeling van 20-02-2020

Om 14.00 uur vertrokken 15leden van de seniorenvereniging met hun introducés vanaf de parkeerplaats bij café restaurant de boswachter Huisdreef 4 in Breda, o.l.v. Peter de Leeuw gids Staatsbosbeheer voor een flinke boswandeling door het fraaie mastbos. Er waren deelnemers die dachten dat zij het mastbos wel gezien hadden?Maar ook zij werden prettig verrast want Peter liet ons bijzondere plekjes zien o.a. bij nieuwe uitkijkpost bij de kogelvanger, de nieuwe boom op de plaats waar de oude scheidingsbeuk 250 jaar heeft gestaan maar helaas door een reuze zwam is geveld. Peter liet ons aan de hand van een oude kaart van Lips zien waar het vierkant van prins

Maurits in 1621 is aangelegd.(5300meter) Peter heeft mij ook geholpen om het stukje van de militaire muur terug te vinden op de galderse hei, en wat helaas een stuk lager en kleiner is geworden. En werd er weer een mythe onthuld. Er is mij altijd verteld dat het muurtje door de Duitsers werd gebruikt om mensen te fusilleren? Maar dat klopt niet volgens Peter want er was oorspronkelijk ook nog een vierkant in de muur en daardoor konden militaire oefenen met granaat gooien. Wij kwamen bij het eeuwigheidlaantje( lengte 3,3 km) en langs het oorspronkelijke 7 heuveltjes uit 1624, dat was ook op een andere plaats dan waar het nu is vernoemd. En kwamen weer bij de boswachter uit, waar het tijd was voor een welverdiende versnapering. Peter bedankt voor je fijne en interessante wandeling.

Henk Frishert