Afdrukken

 

Phili-Plus


32e jaargang nr.5
november 2020

Mededelingenblad van de Seniorenvereniging Philips Bosch
Redactieadres:Jan de Wittstr.16, 5037 RE – E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Websiteadres: http://www.desvpb.nl


VAN DE BESTUURSTAFEL

 

Beste Leden van seniorenvereniging van Philips/Bosch Breda.

 Helaas kan door de laatste corona ontwikkelingen al de activiteiten die nog dit jaar gepland waren niet meer doorgaan op de manier zoals jullie gewend zijn. Veiligheid is voor onze vereniging heel belangrijk Daarom heeft het bestuur van de s.v.p.b. besloten om voorlopig dit jaar al de activiteiten niet door te laten gaan. Wij hopen dat het jullie intussen allemaal verder goed zal gaan.

 Al maanden zitten we te wachten op groen licht. Dat we hebben voldaan aan onze plicht. Tot die tijd is het nog even afzien vanuit huis. Om ons aan het einde van de lockdown te storten in het feestgedruis. Houd vol, houd moed en 1,5 meter afstand. Wij denken in ieder geval aan jullie in deze bizarre toestand.

En geven jullie alvast een opkikkertje

Groetjes en hou vol

Bestuur SVPB

 

 

 


  

SVPB   Breda 1-0ktober

Verslag van de wandeling Historisch Breda

 Ondanks Corona en regenbuien , bewapend met paraplu ( 1,5m geen probleem nu )en regenkleding hebben we toch de geplande stadswandeling door het centrum van Breda kunnen doen.

Met 10 SVPB leden en onze eigen gids Henk vertrokken we vanaf de zeevisafslag aan de haven. Er was vroeger  ook een riviervisafslag , maar deze twee zijn samengevoegd vanwege de sloop van de riviervismarkt.

We zien ook het hoge pand van de voormalige  brouwerij “de Witte Leeuw” van begin 18e eeuw .

In de jaren 60/70 was daar ’t Klapcot café gevestigd.

Aan de haven was nog een brouwerij genaamd “Het Anker” . Ja er werd veel bier gedronken in die tijd omdat ’t drinkwater van zo’n slechte

 

 kwaliteit was dat het niet was te drinken zonder ziek te worden.

Henk verteld over de twee torens van het Spanjaardsgat met de uienbollen die er veel later zijn aangebracht.

We lopen door naar de Kraanstraat genoemd naar de laad en loskraan die daar op de havenkade stond.

We zien ook het bekende huis van Brecht  het oudste stenen huis in Breda aan de Cingelstraat nu is er de bibliotheek van de KMA gevestigd. Henk verteld de historie van dit bijzondere huis wat heel interessant is met al de namen die passeren die dit pand bewoond hebben.

We komen uit op het Kasteelplein met de KMA academie, het Koningin Wilhelminapaviljoen (vroegere HBS)  Verder op het plein de Kaatsbaan, als ontspanning voor de militairen in die tijd. Het standbeeld van stadhouder Willem III  op zijn paard, die zijn rechter voorpoot omhoog houd, dit betekent dat hij van zijn paard is gevallen en daardoor overleden. (Ja dat heeft ook een betekenis ).

We gaan verderop linksaf naar de Catharinastraat met het mooie Begijnhof uit (1535) toegangspoortgebouw, daarnaast de Waalse kerk uit 1440 met de Wendelinus kapel uit 1530.

We wandelen even over het Begijnhof wat altijd een oase van rust is. Verder in de Catharinastraat met enkele mooie oude panden, de Willem Merxtuin  ( vernoemd naar de oud burgemeester Merx ) die ook een rustgevende plaats is, net zoals het Kannunikenhofje aan het einde van de straat. Hier stond ook een van de vier stadspoorten te weten de Boschpoort, helaas niet meer te zien tegenwoordig .

 

Van hier uit lopen we de Veemarktstraat in en je moet goed zoeken maar een bordje met de tekst hier woonde  aan de oude Vlaszak Colonel Tom Parker(alias Dries van Kuijk) hij diende als manager van de King of Rock and Roll  Elvis Presley van 1954 tot 1977 waarna hij verdween in het niets.Tijdens een flinke plensbui bekijken we het Bisschoppelijk paleis van onder een uitstaand zonnescherm van een winkel en paraplu. 

Iets verderop de Lutherse kerk is een zgn. waterstaatkerk zoals er nog 3 zijn zoals de Antoniuskerke in de St. Janstraat, de Begijnhofkerk, en in de Waterstraat de Avenue tegenwoordig.

Via de grote markt lopen we door de Ridderstraat naar de Nieuwstraat. Hier vestigde zich de zusters Franciscanessen in het voormalige huis van Assendelft, zij stichtte daar scholen en gaven daar onderwijs enz. Er bevind zich onder de grond een tunnel waar de zusters ongezien konden oversteken van het klooster naar de scholen en terug naar het klooster. We gaan verder en zien de prachtige opgeknapte kapel wat nu hotel Nassau Breda is.

Drink daar eens een kopje koffie /thee en bewonder dit monumentale gebouw ook eens van binnen. Met minder regen lopen we verder naar de Nieuwe weg en de havenkade en bekijken ook de muurbloempjes en varens die daar tegen ruwe voegen groeien , dit in het kader van “Breda wil vergroenen tegels eruit groen erin. Er is al een begin gemaakt met de verticale wand tegen de parkeergarage de Barones. Het is inmiddels helemaal groen middels planten en waterdrupsysteem, wij vinden het wel iets hebben al dit groen.

Terug gekomen bij het start punt, gaan we nog even wat drinken op het overdekte terras bij de Huiskamer. Met terrasheaters warme chocomel en ’n Leffe blond wil er dan wel in, ik zeg proost ! Henk bedankt voor deze mooie historische wandeling door oud Breda  ondanks de regen. Het is ondertussen droog geworden en we gaan weer huiswaarts , tot de volgende activiteit hopelijk . 

 Groeten van Kees N.

 

 


 

Op de ledenvergadering van 24 september 2020, heeft Cees Bekkers afscheid genomen als Vice Voorzitter van SVPB.

 


 

 


 VAN ONZE LEDEN:

november:                                                                                  december:

1   T.Stok- Lips                                                                           9   A.W.P.Ebben

18 M.J. Vink                                                                               15   C.G.Bekkers

22 L.G.A.van Elewout                                                                17   W.C.Nelemans-Vrolijk

27 S.J.van Ooijen-Heeringa                                                       20   H.Breimer

27 P.S.J.Weterings                                                                    31   F.L.Stok

december:

2   H.Rops