Phili-Plus


34e jaargang nr.3
mei 2022

Mededelingenblad van de Seniorenvereniging Philips Bosch
Redactieadres:Jan de Wittstr.16, 5037 RE – E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Websiteadres: http://www.desvpb.nl


 VAN DE BESTUURSTAFEL

Beste leden van seniorenvereniging van Philips Breda, wat fijn dat wij elkaar weer kunnen ontmoeten en leuke activiteiten weer door kunnen gaan. En hopelijk kunnen wij elkaar vaker zien in dit vereniging jaar. Zoals in de algemene ledenvergadering van 16 september 2021 al is aangegeven diende alle verenigingen dus ook de seniorenvereniging van Philips Breda zich voor 26 maart 2022 te voldoen aan de regels die door de overheid zijn gesteld. Inmiddels voldoen wij aan deze UBO regels (Ultimate Beneficia Owners) Omdat dat ook inhield dat er aanpassingen diende te gebeuren bij de kamer van Koophandel is dat ook gebeurd. Zodat wij weer geheel voldoen aan alle regels, en er hopelijk een mooi vereniging jaar van kunnen maken. Om dat ook in de toekomst te kunnen doen wordt in de algemene ledenvergadering van 15 september 2022  besloten. Wij hopen dat u allen daar aanwezig zult zijn, omdat er dan gestemd gaat worden over de toekomst van de seniorenvereniging van Philips Breda en de eventuele vorm. Het voorstel dat het bestuur u aanbiedt is, omdat wij geen subsidie meer krijgen en niet meer vallen onder Philips als rechtspersoon .Om de formele seniorenvereniging van Philips Breda bij de kamer van koophandel te laten veranderen in een informele seniorenvereniging, wat veel beter is voor een kleine vereniging die wij inmiddels door de vergrijzing zijn geworden. Wat veel meer voordelen heeft voor de vereniging, en vooral voor het bestuur met minder regels en kosten. Meer informatie hierover kunnen wij desgewenst doorgeven, of kunt u vinden via de site van KvK. Deze verandering dient wel te kunnen gebeuren met  goedkeuring van twee derde van de algemene ledenvergadering. Wij als bestuur hopen dat jullie allemaal zich in het voorstel kunnen vinden, en het voorstel ondersteunen. Zodat hopelijk er nog veel mooie verenigingsjaren kunnen volgen.

 Met vriendelijke groet bestuur seniorenvereniging Philips/ Breda.


 Agenda:

Phili plus mei-juni-juli - augustus 2022.

1.Bestuurstafel                                                        6.wandeling Blind Wall’s Gallery

2.Programma mei-juni                                              7.Etentje BUAS

3.Verjaardagen mei-juni-juli                                     8.Wandeling 19 mei                    

4.Verslag excursie dorpsdokter in Hilvarenbeek           9.Excursie bevrijdingmuseum

5.Verslag Paasbingo                                                10.Dagtocht eigen vervoer.


19 mei wandeling mastbos.

 2 juni Excursie bevrijdingsmuseum 

18 augustus dagtocht eigen vervoer naar Woudrichem / Loevestein.

 


 

Onze Jarige Leden:

mei:                                                                                        juni:

19 M. van Aalst Verbaandert                                                 10 H.van den Kieboom-v.Dun

21 A.A. Weterings-Buitendijk                                                 12 M.Uittenbroek-v.Alphen

23 A.M.M. Broeders                                                               14 P.C.A. van den Kieboom

29 R.v.der Meeren-Biermans                                                  18 J.W.van Glabbeek

                                                                                           23 H.van der Meij-Smit

                                                                                            30 K.Kuin-Schaak

Juli:                                                                                        augustus:

2 T.Geerts                                                                              1 G.C.A.Keulemans

3 M.A. Klaassens-Knake                                                            4 J.J.Bindels

4 J.A. Malipaard                                                                       7 J.A.de Wit

6 A.P.J. Stoop                                                                          11 S.Kuin

7 C.J.van Nes Ruterink                                                             13 A.Janssens

9 S. Wirjosentono                                                                     14 A.L.de Floo           

12 M.A.van den Heuvel                                                             27 J.Snelders

21 F.J.C.van der Meeren                                                           28 A.L.M.van den Enden

21 J.M.P. Oprins-Verheijen     


19 mei Boswandeling

 Op donderdag19 mei kunnen de leden van de seniorenvereniging met hun introducés De afgelaste wandeling van 3 februari 2022 gaan wandelen onder de vakkundige leiding van onze gids Peter de Leeuw. Wij vertrekken om 14.00 uur vanaf pannenkoekenhuis Dennenlucht aan de Heistraat 15. 4836 BE in Breda. Voor een mooie boswandeling door de Galderse 

heide langs het Vlonder pad, Johanna hoeve etc. Onderweg verteld Peter ons op zijn bekende humorvolle manier over de natuur de bloemetjes en de bijtjes enz. Na afloop wandeling kunnen wij bij pannenkoekenhuis Dennenlucht onder het genot van een versnapering nog na praten over deze ongetwijfelde mooie en boeiende middag.

 Deelname is gratis.

Tot 19 mei


Excursie 2 juni 2022 ‘’Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp ‘’Zeeland.

 De Slag om de Schelde

Op donderdag 2 juni 2022 bezoeken Max 25 leden van de seniorenvereniging met hun introducés het indrukwekkend bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Coudorp 41. Wij verzamelen ons voor de ingang museum om 13.50u. Programma: * Museumbezoek met introductiefilm en inleiding; Rondleiding met gids door het museum.

* Koffie/Thee met een Zeeuwse Bolus in het museumcafé;

* Bezichtiging Bevrijdingspark Zeeland, incl. de noodkerk van Ellewoutsdijk

Bevrijdingsmuseum Zeeland toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan de ‘Slag om de Schelde’. De Slag om de Schelde was de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied. Inzet was het op gang brengen van de scheepvaart naar de havens van Antwerpen, waardoor de geallieerde oorlogsinspanningen van een cruciale aanvoerlijn kon worden voorzien en het vastgelopen offensief in West-Europa weer in beweging kon komen Beleef de Slag om de Schelde in het Bevrijdingspark Zeeland (3 hectare). De verhalen van toen zijn nog steeds van nu. Het bevrijding park wat onderdeel uitmaakt van het Bevrijdingsmuseum Zeeland is uniek, nergens in West-Europa is er sprake van een dergelijke opzet. Het park visualiseert te midden van de Zeeuwse elementen water, strand en dijken de oorlogsperiode 1939-1945 en de Slag om de Schelde in het bijzonder ingericht met bunkers, een baileybrug, versperringen, Shermantanks et cetera. Zoals in de pas vertoonde film van de slag om de schelde te zien was.Kortom dit wordt een zeer indrukwekkend bezoek, kosten deelname leden € 10, -p.p. Leden met Museum jaar kaart betalen €4,  p.p. introducés € 16, - p.p. met museum jaar kaart €6,50-(deze kaart meebrengen op 2 juni) Dit ook doorgeven bij aanmelden deelname.

Opgeven voor 25 mei bij H. Frishert Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 076-5657459 06-22653246. Geeft u zich snel op want vol is Vol.


augustus 2022. Facultatieve Dagtocht eigen vervoer Woudrichem en

                                          Loevestein                                              

 Woerkem, zoals de vestingbewoners Woudrichem noemen, is een stoere vesting liggend aan de Merwede en heeft goede buren o.a. Het beroemdste kasteel van Nederland Slot Loevestein.

Dit vestingstadje is ons bezoek zeker waard. Wij gaan dwalen met de stadsgids langs de eeuwenoude gevels, bezoeken de historische haven. Uit die tijd is veel bewaard gebleven zoals bastions, ravelijn, een wachthuis, een bomvrij arsenaal, de marechausseekazerne en de waterwerken buiten de poort. In de middag bezoeken wij na de boottocht het Slot Loevestein (o.a. bekend van de ontsnapping met de boekenkist van Hugo de Groot in 1621)

Programma.10.15 uur waar wij verzamelen ons bij het  Boven ’t Gat Koffie  Huske Schapendam 1. Woudrichem (bij het voetveer)

11.00-12.45u de stadsgids komt ons halen voor de stadswandeling door het Historisch Vestingstadje. Woudrichem uit de 14e eeuw. ( o.a. bekend van tv serie dokter Tinus)

12.45-14.00 u. Lunch bij het drijvende restaurant ‘’De Stroming”’ wat ligt in de Historische haven.

14.30u - Overtocht met voetveer naar Slot Loevestein.

14.45-16.45 u Bezoek Slot Loevestein

Afsluitend drankje op de binnenplaats.

17.00 u. Met voetveer terug naar Woudrichem.

Parkeren, Bij parkeerterrein Schapendam.(dit invullen bij navigatie)

Daarna bordjes voetveer volgen.

Opgeven voor 12 augustus i.v.m. reserveringen bij H. Frishert per e-mail. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Of per tel. 076-5657459. B.g.g. 06-22653246. Tevens kan men zich opgeven voor evt. carpoolen. Mensen met Museum jaar kaart deze meenemen op 18 augustus 2022 voor slot Loevestein. Maximaal 18 personen kunnen deelnemen aan deze dag ( introducés zijn toegestaan)


Verslag van de excursie De Dorpsdokter in Hilvarenbeek op

donderdag middag 24 februari 2022

 Nu de Corona maatregelen versoepeld zijn kunnen we weer opstarten met de geplande activiteiten van de SVPB. Met 17 leden inclusief de 2 nieuwe leden die verwelkomd worden brachten we een bezoek aan museum de Dorpsdokter in Hilvarenbeek.

We werden ontvangen door Jan van Eijck conservator van dit prachtige museum aan de Doelenstraat 51 naast de molen. Na de koffie /thee met cake begint Jan met zijn verhaal en uitleg over het ontstaan van dit museum, dat zou een halfuur duren zei hij maar dat werd een uur. Wat een verteller is die man. Het begon met dr. Hoeben die als huisarts zeer veel interesse had voor het beroep maar ook voor alle instrumenten die nodig waren in dit vak. Door alles te bewaren en te verzamelen is eigenlijk het idee geboren om een museum te beginnen met Jan als (oud huisarts) daarmee verder te gaan en te ontwikkelen, en dat is aardig gelukt kan ik wel zeggen. Zo kun je daar een tandartspraktijk bewonderen uit het verre verleden, en dan is je kiespijn gelijk over hoor!  Ook een zuster/ wijkverpleegsters kamer evenals sfeerkamers van een vroedvrouw met een couveuse uit die tijd en nog veel meer.

Prachtige apotheek drogisterij opstelling uit 1786, (ja u leest het goed) afkomstig uit een apotheek in Heusden. Verder met de Fysiotherapeut en alles wat daar bij hoort is daar ook te zien.

Veel spullen en voorwerpen zijn schenkingen of in tijdelijk bruikleen.

Er staan een aantal vitrines met heel veel kleine doktersinstrumenten zoals microscopen, een uitvinding van Anthony van Leeuwenhoek.

Diverse snij gereedschappen zoals de zgn. sneppers, stethoscopen, bloedzuigers, potten en flessen nodig voor aderlatingen. Geneeskundige kennis was vroeger meer een kwestie van uitproberen en een sterk bijgeloof.

Alles wat de chirurgijn vertelde en deed was goed en werd als het beste aangenomen in de middeleeuwen. Pas met de komst van uitvindingen en nieuwe ontdekkingen maakt de geneeskundige kennis grote sprongen vooruit.

De microscoop van Anthony van Leeuwenhoek, röntgenapparaat van William Röntgen.

Hygiëne in werk en doen bleken goed te werken ontdekte Louis Pasteur, de simpele uitvinding van de stethoscoop buisjesmodel voor een oor en later ook voor twee oren. Dit hele verhaal door Jan van Eyck was boeiend en leuk tegelijk, er werd aandachtig geluisterd maar ook gelachen.

Buiten was het nat en koud maar wij hadden een zeer leuke en interessante middag in “de Dorpsdokter”

Jan bedankt voor de interessante middag en veel succes verder met het museum.

Henk bedankt voor de organisatie.

Groeten van Kees Nelemans

Verslagschrijver zonder mondkapje


 Verslag van de Bingo 3 april 2022

Eindelijk was het weer zover, we mochten weer naar de bingo.

Corona is op de achtergrond geraakt en we kunnen elkaar weer zien.

De opkomst was best aardig.

Eerst gaf de voorzitter wat informatie over de komende activiteiten 

van de senioren vereniging, daarna ging de bingo van start.

Het was wel even wennen, na verloop van tijd waren er dan ook de nodige 

valse bingo's. Tot vermaak van menigeen en anders is het zo saai.

En meer kaarten geeft meer opbrengst en een valse bingo is dus niet erg.

In de pauze werd er wat gedronken en gezellig bijgepraat.

Na de pauze rolden de balletjes weer uit de korf van Evert en werden de

kaarten nauwkeurig onderzocht door Goof.

Tot slot werd de hoofdprijs van €35,- door mij gewonnen en is inmiddels 

al uitgegeven bij de Jumbo.

Al met al een hele gezellige middag.

Piet Weterings 


Kopij voor de volgende Phili-Plus nr.4, 2022 voor 10 juli a.s. (verslagen van wandeling, reizen en excursies ) naar Henk Frishert of Wilma Nelemans gestuurd worden. 

Ingezonden stukken blijven voor de verantwoording van de auteur. De redactie behoudt zich het recht voor stukken in te korten, in overleg met de auteur, of niet te plaatsen, met opgave van reden.

 


  

 

Voorzitter/Soos/Weer

Hr.H. Frishert

Bernhardsingel 4

4811 SK Breda

076-5657459

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Penningmeester

Hr. F. van de Meeren

Gaffelstraat 76

4835 AP Breda

0653845357

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Secretaris

Mevr. W. Nelemans-Vrolijk

Overakkerstraat 107 a4

4834 XK Breda

076-8890606

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Welzijn+Soos+WEer

Mevr. C. Keulemans

Oede van Hoornestraat 20

4811KP Breda

0765221302

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Redacteur Philip-plus

Hr. S. Wirjosentono

Jan de Witstraat 16

5037RE Tilburg

013-4633376

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Vice redacteur Phili-plus

Hr. H. Klaassens

Maaibeemd 95

4824 ND Breda

0765418562

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

   


                       

Speedymax Webdesign - Webmaster