Phili-Plus


34e jaargang nr.4
Aug. Sept. 2022

Mededelingenblad van de Seniorenvereniging Philips Bosch
Redactieadres:Jan de Wittstr.16, 5037 RE – E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Websiteadres: http://www.desvpb.nlVAN DE BESTUURSTAFEL

Agenda:

Phili plus  Augustus September 2022.

1 Programma augustus/september. 

2 Verjaardagen augustus/september,       

3.Verslag Wandeling Blind Walls Gallery.4. Verslag Etentje Buas.

5.Verslag Wandeling19 mei.

6.Verslag Excursie bevrijdingsmuseum 2 juni.

7.Dagtocht eigen vervoer 18 augustus.

8.Excursie 8 september boerenbond museum Gemert.

9.Najaarsbingo 29 september.

10.Verslag 63e ALV 16 september 2021.

11.Uitnodiging 64e ALV. 15 september.


In Memoriam:  

Op 4 juni kreeg het bestuur het trieste nieuws dat ons seniorenvereniging lid Gerard Hoefnagel plotseling is overleden. Wij wensen zijn vrouw Joke zijn kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe bij het groot verlies van hun man, vader en opa. 

 

Bestuur SVPB

 


Onze jarige leden:

Augustus:                                                             September:

1-G.C.A.Keulemans                                            10-J.M.Viellevoye-Folkers

4-J.J.Bundels                                                      15-E.Havinga

11-S.Kuin                                                            16-S.Wirjosentono

13-A.Janssens                                                    19-A.M.Rops-Sterkens       

14-A.L.du Floo                                                   20-H.E.Klaasens

28-A.L.M.van den Enden                                  23-A.H.Viellevoye

September:                                                       26-H.T.Gerritsen-Wiersma

1-J.M.Huismans 

 


 Welzijn van onze leden 

 Het is even geleden maar nu is het weer opgepakt, dat Corrie en Wilma contact hebben met onze (niet zichtbare leden).

Wilma heeft de eerste contacten gelegd per telefoon en dan komt er toch wat binnen bij je. Bij de een gaat het wel goed maar het vervoer is wel een probleem om bij onze activiteiten te komen in de Dorpsherberg , met een scootmobiel vanaf Oosterhout op en neer kan net teveel zijn voor de accu, dus gaat het voorbij. Dan verneem je ook dat Rinus van den Heuvel een herseninfarct heeft gehad dit jaar en na revalidatie nu weer thuis , uit het gesprek blijkt dat het nu allemaal wat trager gaat als dat hij wil. Maar ja ook de leeftijd speelt een rol bij de therapietijd het gaat nu eenmaal minder snel. Maar verder gaat het gelukkig weer goed met hem.  Ook nog even met iemand anders gebeld waar het met de partner niet goed meer gaat , daar speelt weer iets anders wat steeds meer problemen gaat geven en huis gebonden zijn steeds meer voorkomt. En dan is een telefoontje het minste wat je kan doen om even contact te hebben. Inmiddels is er ook het bericht  dat Joke Havinga gevallen is en heeft een lelijke schouderbreuk opgelopen, wij wensen haar heel veel Beterschap.

En zo zie je maar dat een telefoontje soms toch goed kan doen en het kost zo weinig moeite, blij dat we het weer doen contact onderhouden met onze leden. Dus weet u van iemand dat het met die persoon niet goed gaat ,laat het ons weten dan nemen wij contact met de persoon op. We gaan evt. ook op huisbezoek als dit op prijs wordt gesteld. We doen het graag .

 Corrie en Wilma


Bestuurstafel oproep.

 Beste Leden seniorenvereniging van Philips/Bosch Breda.

Het is toch weer prettig dat we dit jaar elkaar weer hebben kunnen zien en spreken tijdens een of meerdere activiteiten van de SVPB.  Hopelijk dat het in de toekomst ook zo kan blijven. Want naar 34 jaar seniorenvereniging Philips Breda is het moment helaas aangebroken dat wij ons mogen verdiepen in de vraag hoe nu verder. Want in de loop van deze 34 jaar zijn ons helaas heel wat leden ontvallen, of zijn om andere reden gestopt. Ook door lichamelijke of geestelijke ongemak kunnen steeds meer leden niet aan alle activiteiten meer deelnemen, en daarom gaan wij er tijdens de ALV van 15 september over praten. Want ook de formele verenigingsvorm van nu past niet meer bij onze inmiddels kleine vereniging. De eisen en voorwaarden aan de grote formele verenigingen worden steeds zwaarder, ook voor de bestuursleden als persoon zelf. Bij de informele verenigingen is dat veel minder, en deze vorm past ook beter bij onze kleinere SVPB. Deze wijziging dient wel goedgekeurd te worden door tenminste twee derde van de aanwezige leden op de ALV.

Eerst is het van belang om te weten wat de leden zelf willen?  Stoppen, of doorgaan met de wetenschap dat er steeds minder mensen aan de activiteiten kunnen of zullen deelnemen? Maar wel dat wij verder gaan tot de tijd dat doorgaan niet echt meer zinvol is. In de tussenliggende tijd hoopt het bestuur dat wij aan onze leden nog vele fijne en leuke uurtjes kunnen bezorgen. Daarom deze oproep om allen te komen naar de algemene ledenvergadering op donderdag 15 september 2022 om 14.00 uur in de Dorpsherberg in Teteringen.

 Het Bestuur


SVPB AGENDA:

18 augustus- Dagtocht  eigen vervoer naar Woudrichem-Loevestein

6 sept – Computerclub

8 september – Excursie Boerbondmuseum Gemert

13 september- Hobbyclub

15 september – Algemene Ledenvergadering

29 september- Najaarsbingo


12 mei   Busreis naar Mechelen

Helaas is deze busreis door gebrek aan voldoende deelname niet door kunnen gaan.

19 mei Boswandeling

Door het slechte weer is deze wandeling niet door kunnen gaan er werd code oranje afgegeven, en dan moet je niet in het bos wandelen. Hopelijk dat wij later dit jaar deze boswandeling kunnen houden.


Verslag van de Blind Wall Gallery wandeling  met de SVPB  op 21 april 2022

Met een ietwat koud windje en toch volop zon maakten wij op donderdagmiddag 21 april 2022  met  9 personen plus gids Rebecca een kleine wandeling langs een aantal muurschilderingen in Breda. Kunstwerken op blinde muren, gemaakt door (inter)nationale vormgevers en illustratoren verbeelden de verhalen van de stad Breda. We beginnen bij Mols parking  we elkaar treffen  bij de 1e  grote schildering,  Rebecca vraagt wat wij hier zien: gekapte bomen t.b.v. Palmolie productie.  Mooie kleuren en strakke lijnen, je blijft als vanzelf goed kijken. We lopen een stukje verder en zien een rat geschilderd wat verwijst naar de rattenplagen en ziektes van vroeger zoals de pest. Hoe worden deze flinke muurschilderingen op de muur aangebracht. Wel eerst worden de muren schoongemaakt en vervolgens geïmpregneerd, soms wel 3x om de zuigende werking minder sterk te maken. Dan wordt middels een hoogwerker en ’n beamer de schildering op de muur geprojecteerd om de contouren te zetten. Dit alles gebeurt s ’nachts om dan vervolgens het hele kunstwerk in te gaan vullen en af te werken met een coating.  Leuk om te weten is dat de verf die gebruikt word een Co2 opzuigende werking heeft, goed voor het milieu, mens en dier. In de Stallingstraat is een hele wand met de kleuren van Van Gogh en tegenover de Lange Stallen juist een paard.  Dit gebouw wordt nu helemaal gerenoveerd  en diende vroeger als een paardenstalling voor de militairen. Op naar het van Coothplein hoek Nieuwe Ginnekenstraat , hoog tegen de gevel staat “Loading Street art , met een blokjescirkel van licht naar donker grijs kleurend. Denk daar maar eens over na?  Via de Nieuwe Ginnekenstraat lopen we naar de Godevaert Montenstraat ,deze muurschildering is een ode aan Godevaert Montens  , Burgemeester van Breda tijdens de 80 jarige oorlog een prachtig kunstwerk gemaakt door Robin Nas een Bredase kunstenaar . Verder naar het Concordiaplein en we kijken naar een lange vogeltjes schildering van Collin v/d Sluis met een opvallende zanglijster is hier prachtig afgebeeld. Abraham de Winter is een van de populairste komieken uit eind 19e eeuw. Net zoals Abraham de Winter staat de zanglijster bekend om zijn imitaties van geluiden en zang.  Achter de schildering stond vroeger de voormalige stadschouwburg Concordia. We komen terug op het van Coothplein en verder naar het eindpunt  op de Molsparking. Dan blijft nog de hamvraag, wat kost het allemaal en waar komt het vandaan? Een beetje muurschildering kost al gauw € 15.000,-. Inkomsten komen van schenkingen, sponsering en heel veel rondwandelingen met vrijwilligers enz.……We bedanken onze gids Rebecca en sluiten af met een drankje op het terras bij van Ham vanouds op het van Coothplein.

 Op de Blind Walls, proost en groetjes van uw reporter Kees Nelemans


Verslag van het BUAS etentje op 28 april 2022

We zijn wij met 24 personen, gaan eten bij BUAS (Breda Univerity of aplied sciences) in het voormalige Franciscanessen nonnenklooster uit 1950. Wat pas is verbouwd o.l.v. architect van Breugel met een knipoog naar het verleden. Want zo is de voormalige kapel verbouwd tot aula, en zijn er nog veel andere elementen aangepast en behouden. Deze geheel Engelstalige 4 jarige horeca opleiding levert zeer bekwame leerlingen af, die op hoog niveau   heerlijke gerechten kunnen bereiden en uitserveren op de manier  zoals het hoort in de 5 sterren restaurants. Waarvan wij vanaf 18.00   u. van mogen genieten , de deelnemers konden kiezen van een drie   gangen diner met een heerlijk voorgerecht een hoofdgerecht van vlees of vis. En een zeer smakelijk nagerecht. Waar de gerechten uit bestonden werd steeds uitgelegd. Dit alles en   met een heerlijk drankje zorgden ervoor dat na het eten de fooienpot   niet werd vergeten. En wij kunnen terug kijken op een leuke, lekkere   en een gezellige maaltijd.

 


Verslag Excursie Bevrijdingsmuseum Zeeland 2 juni 2022

Op donderdag 2 juni bezochten we met 8 geïnteresseerde deelnemers het in
1988 opgerichte Bevrijdingsmuseum Zeeland. Gids Adrie nam ons mee door de hele geschiedenis. Opkomst fascisme en nazisme en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door binnenvallende Duitse troepen.

     
Het museum in Nieuwdorp besteedt in het bijzonder aandacht aan de 'Slag om de Schelde'. Actie bekend als 'Operatie Mallard'
De Slag om de Schelde was de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied. De cruciale aanvoerlijn van scheepvaart naar de Antwerpse havens was direct beslissend voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa.
Tijdens de rondgang door het museum eerst inleidende filmbeelden en daarna de getuigenissen en verhalen bij alle oorlogsmaterialen.
En ook nog vele vitrines met bewaard gebleven historische oorlog en bevrijdingsvoorwerpen waar je nog voor terug kunt komen wil je alles gezien en gelezen hebben. We hebben zowel binnen als buiten een interessante beleving gekregen van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp.
Een bolus bij de koffie in het Zeeuwse Bevrijdingsmuseum is iets vanzelfsprekends. Maar ook leren van toen voor een vreedzame toekomst want, 

Vrijheid is nooit iets vanzelfsprekends ! 

Tanny Maijers-van Doorn


18 augustus 2022 Facultatieve dagtocht eigen vervoer.  Woudrichem en Loevestein.

Woerkum, zoals de vestingbewoners Woudrichem noemen, is een stoere vesting liggend aan de Merwede en heeft goede buren o.a. het    beroemdste kasteel van Nederland Slot Loevestein. Dit vestingstadje is ons bezoek waard. Wij dwalen met de stadsgids langs de eeuwenoude gevels, bezoeken de historische haven. Uit die tijd is veel bewaard gebleven zoals bastions, ravelijnen, een Wachthuis, een bomvrij arsenaal, de Marechausseekazerne en de waterwerken buiten de poort. In de middag bezoeken wij na de boottocht het Slot Loevestein (o.a. bekend van de ontsnapping met de boekenkist van Hugo de Groot in 1621) 

 

Programma.

Om 10.15 uur  verzamelen wij ons bij het Koffie Huske, voor 2 x koffie/thee met 1x appelgebak.

Schapendam 1.

Woudrichem.(bij voetveer) 

Parkeren.  Bij parkeerterrein Schapendam(dit invullen bij navigatie) Daarna bordjes voetveer volgen.                                                                               ( Alle te maken kosten dient men ter plaatse zelf te betalen.)

11.00-12.45u De stadsgids komt ons halen voor de stadswandeling door het Historisch Vestingstadje. Woudrichem uit de 14e eeuw.( o.a. bekend van tv serie dokter Tinus)

12.45-14.00u Lunch bij het drijvende restaurant ‘’De Stroming”’ wat ligt in de Historische haven14.30u - Overtocht met voetveer naar Slot Loevestein.

14.45-16.45 u Bezoek Slot Loevestein ( geen lift aanwezig) wel expositie in museum op de begane grond. Met afsluitend drankje op de binnenplaats. Mensen met M.J.K. korting graag deze kaart meenemen.

17.00 u. Met voetveer terug naar Woudrichem.

Opgeven voor 12 augustus i.v.m. reserveringen bij H. Frishert per e-mail. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Of per tel. 076-5657459 / 06-22653246. Tevens kan men zich opgeven voor evt. carpoolen


Donderdag 8 september Boerenbond- Openluchtmuseum Gemert

 Op donderdag 8 september   bezoeken de leden van de   seniorenvereniging van   Philips/Bosch Breda en hun   introducés het   Boerenbondmuseum in   Gemert.   Het   Boerenbondmuseum in het   Brabantse dorp Gemert laat zien   hoe het boerenleven in   dit   Peeldorp   rond 1900 eruit zag. Dit   bijzondere   boerenopenluchtmuseum is   opgezet   rond de boerderij waar Pater van den Elsen is geboren. Alles   in het dorp   ademt de sfeer   van weleer. Er zijn twee originele   boerderijen, verschillende  ambachtshuisjes, een   zuivelfabriek die op   handkracht draait en een veldkapel. Net zoals vroeger loopt het vee   de huisjes in en uit. Er is altijd wel wat te beleven. Geniet van oude ambachten, zoals v   deze met passie worden gedemonstreerd door  diverse vrijwilligers. Kijk rond op het   sfeervolle dorpspleintje en   waan je helemaal in 1900. In het museum, maar ook op de   omliggende tuinen, velden en akkers komt u tot rust en blijft u zich verbazen. U waant   zich echt terug in de tijd. Het   boerenbedrijf wordt gerund zoals aan begin vorige eeuw,   de akkers worden bewerkt zoals meer dan 100 jaar geleden. De rustieke omgeving en het   nostalgische pleintje. U komt er oren en ogen tekort.

Voor jong en oud heeft het museum genoeg te zien en te doen. Zintuigen worden geprikkeld. Geluiden, geuren, smaken en beelden nemen u mee naar een rustiek Brabantse Peeldorp aan het begin van vorige eeuw een levende  historie.

Wij verzamelen ons om 13.50u bij de ingang Pandelaar 106  5421 NJ Gemert.  Waar wij worden ontvangen met koffie/thee en cake?

Na de inleiding krijgen wij een rondleiding door dit mooie museum met deskundige uitleg.

Eigen bijdrage betalen op 8 september leden svpb €5, - introducés € 11, - opgeven voor 1 september 2022 bij H.Frishert telefoon 076-5657459. 06-22653246. Of per e-mail; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Verslag van de 63e Algemeen Leden vergadering gehouden op  16 september 2021.

 Aanwezig: 23 leden inclusief 6 bestuursleden

Afgemeld: Fam. Klaassens, Fam. Hoefnagels, Sabar Wirjosentono. Afwezig: 67 Leden

1.Opening:

De voorzitter Ton Broeders opent deze vergadering voor hem de laatste keer als bestuurslid, waarop Henk het woord overneemt van hem en begint met de agenda van deze vergadering.

2.Mededelingen: 

Henk gaat verder met de vermelding dat door gezondheidsredenen Ton stopt als voorzitter en hij hem als interim is opgevolgd tot de bestuursverkiezingen van deze vergadering. Dat zelfde is ook voor de secretaris Tom van de Wege, ook deze treedt af en is ook niet meer herkiesbaar zodat ook Wilma als interim optreed nu. Tot de bestuur verkiezingen.

3.Notulen van de ledenvergadering van 24 september 2020:

Henk vraagt of de aanwezige leden de notulen van de vorige vergadering goedkeuren, er is geen opmerking.

4.Verslag van de secretaris over het afgelopen jaar. Tom geeft het over aan Wilma, die het overzicht doorneemt wat er het afgelopen jaar is gebeurd.                                            

5. Financieel verslag van de penningmeester over het afgelopen jaar en presentatie van de begroting 2022 

Frans reikt de overzichten uit zodat iedereen mee kan lezen bij zijn uitleg van de cijfers. Voor iedereen is het duidelijk dat de cijfers afwijkend zijn van vorig jaar. Doordat veel activiteiten niet door gingen i.v.m. Corona, maar er blijven vaste kosten want die gaan door. Er is kascontrole gedaan door Mevr. Van Hoofden, Hr. Mayers en Hr. Nelemans en die keuren de controle goed dus er is decharge voor de penningmeester die ook goedgekeurd word door de aanwezige leden. .

6.Benoeming nieuwe kascommissie:

Hr. Havinga, Hr. Weterings, en als reserve Hr. Nelemans

7.Bestuurssamenstelling:

Hr. Broeders en Hr. Van de Wege treden volgens de statuten af maar zijn niet meer herkiesbaar. Hr. Broeders was ook vice penningmeester dus ook daar kan er een opvolger komen. Voor al hun jaren is veel dank verschuldigd voor hun inzet en tijd, dus word er door de vice secretaris Wilma Nelemans aan beide heren een attentie aangeboden als dank voor al die jaren met een dik applaus van de aanwezige leden. Verkiezing van de nieuwe voorzitter en secretaris. Er zijn geen nieuwe aanmeldingen binnengekomen en ook niet vooraf aan de vergadering. Dus nemen Henk Frishert en Wilma Nelemans de taken over als voorzitter en secretaris en Corrie Keulemans wordt de vice penningmeester.

8. Berichten van de Federatie:

Die is lid van KNVG/NVOG en wil meebeslissen over het pensioen van de gepensioneerden, er zijn3 miljoen gepensioneerden. Alle informatie is te vinden op de website van de Federatie Philips gepensioneerden. Er wordt verder gesproken naar aanleiding van een vraag om dit lidmaatschap aan te houden, dit kost 10% van het jaarlijkse budget. Na wat gediscussieer wordt er besloten om dit te beëindigen per 2022. Iedereen kan ook zelf lidmaatschap aanvragen bij de KNVG.

9.Toekomst en voortbestaan van de Senioren Vereniging Philips/Bosch:  

Henk legt de beweegredenen toe om wel of niet verder te gaan met deze terug lopende club. Ook is het zo dat de wet op de verenigingen is gewijzigd per 1 juli jl. en dat voor ons als vereniging consequenties gaat krijgen wat veel kosten met zich meebrengt en een grote administratieve rompslomp. Na de toelichting van de voorzitter is er het idee om dan volgend jaar nog in deze vorm door te gaan en kijken hoe het zich weer ontwikkeld en volgend jaar in september te evalueren om de keus te maken om in 2023 te stoppen en er een andere soort club van te maken waar de leden zich ook in kunnen vinden met activiteiten Er wordt gestemd door de leden en er is veel begrip en stemt iedereen er mee in om dit zo te gaan doen.

10.ConceptJaarprogramma 2022:

Henk presenteert het jaarprogramma 2022, wat onder voorbehoud is omdat dit nog goedgekeurd moet worden bij de Dorpsherberg. (kan evt. datums wijzigen)

11.Rondvraag:

Evert wil iedereen erop wijzen dat de komende tijd er een Q code nodig is voor het betreden van horeca, theater concerten en cultuur zoals musea.                                   Indien mensen geen smartphone hebben is het mogelijk om dit ook uit te printen. Indien ze dit willen doen kunnen familie of bekenden daar bij helpen en ze kunnen ook naar de computerclub komen dan kunnen ze het daar ook doen. En die is weer op 5 oktober in de Wegwijzer. Verder is er een opmerking over huisbezoek wat in het slob is geraakt door de corona. Wilma is hier het aanspreek punt voor, dus meld aan als er iemand ziek is of in het ziekenhuis ligt. Dan kan er bezoek geregeld worden.

Sluiting. Henk Frishert bedankt de aanwezige leden voor hun inbreng en aanwezigheid en sluit deze vergadering af.  

Voorzitter: Henk Frishert , Secretaris: Wilma Nelemans, Penningmeester: Frans van der Meeren, 16 september 2021.


Oproep aan alle leden van de SVPB

Uitnodiging ALV

Het bestuur nodigt u, vriendelijk doch dringend uit voor het bijwonen van de 64e algemene ledenvergadering, die op donderdag 15 september 2022 gehouden zal worden in de Dorpsherberg Willem Alexanderplein 4 te Teteringen de vergadering begint om 14.00 uur.

  Agenda: 

1. Opening.    

2. Mededelingen.    

3. Notulen van de ledenvergadering van 16september 2021

4. Verslag van de secretaris over het afgelopen jaar.       

5. Financieel verslag van de penningmeester over het afgelopen jaar

6. Verslag van de kascommissie 

7. Toekomst en voortbestaan seniorenvereniging van Philips/Bosch Breda.

8.Bij stoppen vereniging ?  2 personen aanstellen voor regelen ontbinden.

9. Bij doorstart, concept programma 2023  Samen maken.

10. Begroting penningmeester voor 2023

11.Benoeming kascommissie.

12.Bestuursverkiezing ?

13 Phili plus nieuwe stijl ?  Hoe vaak per jaar ? En inhoud ?

14.Rondvraag.         

15.Sluiting

Komt allen want u stem kan bepalend zijn.                                                                                 

 Het bestuur seniorenvereniging Philips /Breda


BINGO:

   
 
 
 Op donderdag 29 september 2022, is het weer een Bingo middag.
We beginnen om 14.00 uur in de “DORPSHERBERG” in Teteringen

  Het wordt weer een gezellige middag met veel prijzen, om te winnen.

                                            TOT ZIENS
                                              HET BINGO TEAM

 


  

 

Voorzitter/Soos/Weer

Hr.H. Frishert

Bernhardsingel 4

4811 SK Breda

076-5657459

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Penningmeester

Hr. F. van de Meeren

Gaffelstraat 76

4835 AP Breda

0653845357

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Secretaris

Mevr. W. Nelemans-Vrolijk

Overakkerstraat 107 a4

4834 XK Breda

076-8890606

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Welzijn+Soos+WEer

Mevr. C. Keulemans

Oede van Hoornestraat 20

4811KP Breda

0765221302

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Redacteur Philip-plus

Hr. S. Wirjosentono

Jan de Witstraat 16

5037RE Tilburg

013-4633376

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Vice redacteur Phili-plus

Hr. H. Klaassens

Maaibeemd 95

4824 ND Breda

0765418562

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

   


Kopij voor de volgende Phili-Plus nr.5, 2022 voor 1 oktober a.s. (verslagen van wandeling, reizen en excursies ) naar Henk Frishert of Wilma Nelemans gestuurd worden. Ingezonden stukken blijven voor de verantwoording van de auteur. De redactie behoudt zich het recht voor stukken in te korten, in overleg met de auteur, of niet te plaatsen, met opgave van reden


 

                       

 

Speedymax Webdesign - Webmaster