Phili-Plus


35e jaargang nr.1

Jan. Febr. Mrt. 2023

Mededelingenblad van de Seniorenvereniging Philips Bosch

Redactieadres:Jan de Wittstr.16 Tilburg,5037 RE - E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Websiteadres:http://www.desvpb.nl


VAN DE BESTUURSTAFEL

Als u deze Phili-Plus ontvangt dan lopen wij tegen het einde van het jaar aan, een voor onze seniorenvereniging van Philips Breda bewogen jaar. Helaas zijn er weer leden overleden, of gestopt door lichamelijke of geestelijke ongemakken. Daardoor hebben we steeds minder leden. In de algemene ledenvergadering van 15 september 2022 is er dan ook over de toekomst besproken (zie verslag hiervan in Phili-plus 5. 2022 )dat de vereniging voorlopig nog verder gaat met wel met wat veranderingen.

Zoals dat het jaarprogramma samen met de leden tot stand is gekomen, door tijdens de vergadering na te gaan of er voldoende deelname is voor de diverse activiteiten. Het bestuur gaat er dan ook ervan uit dat deze mensen zich dan ook daadwerkelijk opgeven. Want bij minder deelnemers bij de bingo’s dan 20 personen en minder dan 10 personen bij overige activiteiten, dan kan deze activiteit om organisatorische redenen mogelijk niet doorgaan.

Zoals ook in de ALV van 15 september is besproken, gaan wij er in 2023 mee beginnen met langzaam op het batig saldo van de vereniging in te gaan teren. Dat gaan wij doen door te beginnen met de contributie voor 2023 niet te verhogen, ondanks dat alles duurder wordt. Want het bestuur is van mening dat de eigen bijdrage van onze senioren bij activiteiten niet te hoog mag worden, zodat het voor iedereen betaalbaar blijft. Dat houdt in dat de kas van de seniorenvereniging zelf meer geld gaat bijleggen voor de diverse activiteiten om toch een leuk en gevarieerd jaar programma te hebben waar hopelijk veel leden aan zullen deelnemen. Met in 2023 zoals u hebt kunnen zien in het jaarprogramma van 2023 o.a.2x een etentje. En een nieuwe activiteit een boottocht i.p.v. een bustocht. Zo kunnen er ook mensen mee die niet meer zo mobiel zijn en toch kunnen deelnemen.  Ook bij andere activiteiten is het vaak mogelijk om te carpoolen, dit graag doorgeven bij  het aanmelden. U krijgt bij het opgeven via de mail altijd een bevestiging terug. Zo niet dan nogmaals even contact opnemen. Hopelijk dat 2023 een mooi jaar mag worden voor onze seniorenvereniging.Daarom wenst het bestuur u allen fijne kerstdagen en een fijn en vooral gezond 2023 toe voor u en al uw dierbaren.

Het bestuur van Seniorenvereniging Philips Breda.


 

 

Op 1 december is op 57 jarige leeftijd  overleden ons trouw lid Marian van Aalst-Verbaandert. Marian  was een zeer trouwe bezoeker van onze Bingo’s en Excursies . We gaan haar dan ook heel erg missen en wensen haar man kinderen en verdere familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies.

Het Bestuur

 

 


Beste Leden Senioren Vereniging Philips Breda.

Zoals al is vermeld, wil het bestuur de contributie niet verhogen voor 2023.Graag daarom het contributie bedrag voor 2023 van € 33,- voor echtparen en samenwonende, en € 23,- voor alleenstaande overmaken op ING bank rekeningnummer NL44INGB 0001053618, t.n.v. SVPB seniorenvereniging Philips Breda  o.v.v. contributie 2023  Maak uw contributie a.u.b. zo snel mogelijk over.

Bij voorbaat dank Frans van der Meeren, Penningmeester.


Agenda Phili-plus  -  Januari t/m maart 2023 

1.Programma januari-februari-maart . - 2 Verjaardagen.  - 3. Verslag Herfstbingo van 29 september 2022 -  4.Verslag boswandeling 8 oktober  - 5.Verslag 20 oktober soos alle ogen zijn gericht op - 6.Verslag 3 november foto’s. - 7.Verslag 17 november excursie Gevangenis museum in Merksplas  - 8.Uitnodiging Kerstbingo 22 december Kerstbingo  - 9.Uitnodiging Nieuwjaarsreceptie 5 januari  - 10.Uitnodiging soos 26 januari - 11.Uitnodiging stadswandeling 2 februari Belcrum en station in Breda  12. Uitnodiging Excursie 23 februari Philips Historisch museum in Eindhoven 13.Uitnodiging etentje bij Buas op 23 maart.


Programma januari t/m maart 

5 Januari Nieuwjaarsreceptie

10 Januari  hobby/computerclub - 26 Januari  soos,  

2 Februari  stadswandeling Belcrum in Breda

14 Februari  hobby/computerclub,

23 Februari  excursie Philips historisch museum Eindhoven,

14 Maart  hobby/computerclub

23  Maart etentje bij Buas.                                                                                


Onze jarige leden 2023:

Januari                                       Februari                         Maart

4 -J. Hoefnagel-Verkooijen

8 - A.v.d.Heuvel- v d Dries

10- J. Wege- Voesenek

7- M.v. d Hoofden- van Geffen

14 -B. Bindels-van Gastel

13 -T. v.d. Wege

11-B Huismans-van Rijsbergen

21-P Piters-Megens

14- A Maijers

22-C.Keulemans-v.Rijckevorsel

 

24 -J Smallenberg-Govers

25 N.van Glabbeek -Schipper

 

27- F. Gerritsen

 

 

31- C Nelemans

 

                                                         


Verslag Herfstbingo van donderdag 29 september

 Op donderdag 29 sept. was het weer zover, de herfstbingo. Voor mij was dat de eerste bijeenkomst bij de  seniorenvereniging na het overlijden van Gerard. Het was een moeilijke stap, maar met zoveel lieve mensen   die mij een warm welkom en steun gaven was het een super gezellige middag geworden. En als klap op de   vuurpijl ging ik met de hoofdprijs, een Jumbo bon van €35,- naar huis en die is inmiddels goed besteed. Graag   wil ik iedereen bedanken die deze middag mogelijk hebben gemaakt voor mij en voor de steun die ik heb   mogen ontvangen.

 Dank hiervoor Joke Hoefnagel. 

 

 

 

 

 

 


 

 SVPB Boswandeling  Mastbos  6 oktober  2022

De tot drie keer uitgestelde wandeling vanwege de corona perikelen, gingen we op donderdag 6 oktober dan toch van start. Vanaf het terras van pannenkoeken restaurant  Dennenlucht vertrokken we met 6 SVPB leden en onze gids Peter de Leeuw via de oude postbaan het bos in. Het was zonnig , geen wind dus heel aangenaam wandelweer.

 

Het Mastbos is aangelegd door Graaf Hendrik 3  van Nassau in 1515 met zaad van de grove den uit het Duitse Neurenberg. Het was een productiebos, het hout werd gebruikt bij de verbouwing van het kasteel van Breda , de Spaanse vloot en voor masten van de VOC  schepen . De Nassaus gebruikte het tevens ook als Jachtgebied . De Lange Dreef, Stouwdreef, Zevendreef en Drielindendreef, Beukenlaan en de Postbaan zijn enkele namen. Zo is er ook het Duellaantje. Deze naam houdt de herinnering levendig aan een duel dat op deze plaats uitgevochten werd op 14 februari  1844, met een dode als gevolg. Nu het bos langzaam de herfstkleuren laat zien en er natuurlijk mooie  paddenstoelen uit de grond omhoog komen, is het een prachtige gezicht om ons heen.  Je kunt er prachtige foto’s maken en gebeurt dan ook gretig door de liefhebbers.

Peter wist veel te vertellen over de bomen, planten en de vogels, het kan ook niet anders want hij is bijna tussen de bomen geboren en opgegroeid. Na ongeveer 6,8 km en 2,5 uur wandelen komen we weer uit bij restaurant Dennenlucht.  Daar drinkt de een nog een biertje en de ander een hete chocolade en kletsen nog wat na over de mooie natuur in het Mastbos. Het was een hele fijne wandeling met supermooi weer, dus zeggen we doei en gaan weer huiswaarts.                                                                                                                                       

Tot de volgende activiteit van de SVPB

Groet van : Kees Nelemans

 


 

Verslag Soos Middag over de Kwatta op 20 oktober.

 

Op donderdag 20 oktober was er weer een Soos middag in de Dorpsherberg te Teteringen. Voor deze middag was de hr. Ton Hinten speciaal uitgenodigd om te komen vertellen met mooie beamerbeelden over de opkomst en teloorgang van onze alom bekende Kwatta in Breda. De naam Kwatta stamt overigens van een apensoort in de Surinaamse jungle. Kwatta werd in 1883 opgericht door de Bredase  banketbakker 

  

Piet de Bondt en plantagebezitter Gustaaf van Emden. De honderden mensen uit Breda en omgeving werkten in de fabriek aan de Middellaan, op het hoogtepunt zelfs met 700. De meeste van hen waren jonge vrouwen in de volksmond de meisjes van de Kwatta  genoemd. Met de bekende slogan “Aller oogen zijn gericht op Kwatta” timmerde het bedrijf jarenlang succesvol aan de weg. Spaaracties zoals de Kwattasoldaatjes die goed waren voor servies en ander hebbedingetjes deden de rest. Kwatta was echt groot en zijn tijd ver vooruit zeker in de marketing. Door de stijgende  grondstofprijzen moest aan het begin van de twintigste eeuw veel chocolade producenten hun deuren sluiten. Kwatta overleefde deze crisis dankzij de verpakte chocoladereep, deze was zeer gewild onder de soldaten zodat het leger de grootste afnemer werd. Na jaren van ongekende groei trad na de tweede oorlog  langzaam het verval in. De fabriek verhuisde nog naar Etten-Leur, maar in de jaren zeventig viel dan toch definitief het doek voor de Kwat. De negentien leden vonden het een hele leuke lezing door Ton Hinten die dit op geweldige wijze gepresenteerd heeft. Daarvoor onze hartelijk dank nog, een stukje Bredase geschiedenis wijzer gaan we weer huiswaarts,                                                                                

Tot de volgende keer, 

Groet Kees Nelemans 


Donderdag 3 november 2022

Foto’s bekijken, weet je nog wel?

Om 14.00 uur waren er 19 leden aanwezig om de foto’s te bekijken die o.a. door Sabar en Wilma zijn gemaakt tijdens de diverse leuke activiteiten die er geweest zijn in het afgelopen verenigingsjaar.

  

Het is altijd leuk om foto’s te zien, want een foto zegt vaak meer dan duizend woorden? En kwamen van alle tafeltjes het gelach de ohh’s en ah’s en opmerkingen naar voren?  Na de pauze had Evert Havinga nog een leuke samenstelling van foto’s die in het verleden zijn gemaakt van en tijdens andere activiteiten. Het was weer een zeer geslaagde middag met dank aan iedereen die mede daarvoor gezorgd heeft.

 


Verslag  excursie Merksplas in Belgié.

 

Proeven van de Vrijheid. Het was een winderige en koude donderdagmiddag 17 november 2022, 12 SVPB leden worden opgewacht door gids Guido voor een bezoek aan het gevangenismuseum in Merksplas. We vluchten snel de kerkkapel in waar de temperatuur een stukje aangenamer is.

De kerkkapel gebouwd in1870 in Neo byzantijnse stijl , de dakconstructie is heel apart met zijn 8 stalen bogen waardoor er geen staande pilaren nodig zijn. De kerkkapel is op het westen gericht, en dat heeft een bedoeling( dat heb ik even gemist) . De kapel fungeert nu als  exclusieve feestzaal van de gemeente, voorheen dus de landloper kapel.

Met hulp van het Kempens Landschap zorgt de gemeente Merksplas in een tien jarenplan voor de restauratie van de vijf gebouwen op dit 600 ha groot domein. We lopen langs buiten via een zij ingang het museum binnen wat zich onder in de (koude) kelder bevind. Het museum verteld twee verhalen, zaal 1: de geschiedenis van vrijheidsberoving, straffen en misdrijven door de eeuwen heen. In zaal 2: word het vroegere landlopers leven gepresenteerd van de landloperkolonies van Wortel en Merksplas. Van basiswet tot aan de galg . er zijn talloze martelvoorwerpen te zien waarmee de lijfstraffen werden uitgevoerd. Zoals de schandpaal, hand afhakken en de galg. De straffen waren wreed en willekeurig gericht op vergelding en afschrikking. Vanaf de 18e eeuw kwam de “verlichting “ en daarmee ook een eind aan de willekeur. Guido onze gids kon het geweldig vertellen en toelichten, we kregen nog een film, documentaire te zien als afsluiting over het leven en verhaal van de laatste generatie landlopers in Wortel-kolonie.  We bedanken Guido onze gids voor de geweldige interessante middag en keren vanuit Wortel/Merksplas weer huiswaarts.  We zijn weer een heel stukje gevangenis geschiedenis wijzer geworden.

Uw gevangenis verslaggever Kees Nelemans 


BINGO:

Op donderdag 22 december 2022, is het weer Kerstbingo

Wij beginnen om 14.00 uur in de Dorpsherberg in Teteringen

Het wordt weer een gezellige middag met mooie prijzen om te winnen.

Maar ook gezellig om elkaar ontmoeten deze middag

TOT ZIENS

HET BINGO TEAM

 


Uitnodiging voor donderdag 5 januari 2023.

Nieuwjaarsreceptie grote zaal Dorpsherberg in Teteringen vanaf 14.00 uur

Beste Leden,

 

 

 Graag wil het bestuur van seniorenvereniging Philips Breda u uitnodigen voor de   nieuwjaarsreceptie op donderdagmiddag 5 januari 2023 om 14.00 uur in de zaal van de   Dorpsherberg te Teteringen. Waar wij het glas zullen heffen voor wederom een mooi   verenigingsjaar, tevens op een goed en vooral een gezond 2023 voor U en uw dierbaren.

 Het bestuur

 

 

 

 

 

 


Soos 26 januari.

Lezing over de Etna  en oproep voor lenen materiaal van en over de Etna.

Als we op 26 januari weer gaan genieten in de Soos van een lezing, deze keer over de Etna ons allen wel bekend. Zullen daar mooie beelden bij zijn, maar hoe leuk zou het zijn als er ook voorwerpen getoond kunnen worden, zoals de bekenden boekensteunen.

 Er zijn vast nog veel van dit soort producten in omgang bij de mensen, en hoe leuk zou het zijn als u die meebrengt. Zo kan iedereen weer genieten van dit soort specifieke producten van de Etna. Bent u in het bezit van een echt Etna voorwerp en mogen wij dit tentoon stellen op deze dag, dan willen wij graag met u in contact komen. Komt u zelf ook naar de lezing(nog veel beter) dan kunt u het gewoon meebrengen. Dus meld u aan als u ons kunt helpen ook een leuke collectie producten als aanvulling op de lezing te laten zien. Neem contact op met Wilma Nelemans de secretaris voor 23 januari dan maken we en afspraak.

 Het word vast een interessante lezing over de Etna.

 

 

 

 

 


Februari Stadswandeling  door de Belcrum en station Breda

Op donderdag 2 februari vertrekken de leden van de seniorenvereniging met hun introducés van parkeerterrein aan de Speelhuislaan (bij de oude watertoren) om 14.00 uur onder leiding van een gids van gilde de baronie voor een mooie wandeling door de Belcrum en het station van Breda.

Deelname is voor leden gratis introducés betalen €5. p.p. Tijdens de bezichtiging van het station krijg je op het hooggelegen parkeerdek een schitterend uitzicht over de Belcrumwijk, de Spoorzone en de gerestaureerde Willemstraat, die toegang geeft tot de Bredase binnenstad. Daarna volgt een rondleiding door de veelzijdige Belcrum. Deze wijk heeft een boeiende geschiedenis. De Speelhuislaan verwijst naar de toegangsweg tot het ‘Speelhuis’. Dit was een klein jachtslot dat ruim 400 jaar geleden gebouwd werd door de Bredase Nassaus. Het diende als lustslot met een jachtterrein dat zich uitstrekte tot voorbij het plaatsje Wagenberg. In 1918 was het gebied door de gemeente voorbestemd om een haven- en industriegebied te worden, maar kreeg vervolgens een nieuwe inrichting met een modern en planmatige straten patroon en dertigerjaren woningen. De recente herinrichting van het stationsgebied geeft een krachtige impuls aan bewoners en woonomgeving. Voormalige fabriekspanden bieden nu ruimte aan kunstzinnige en culturele activiteiten. In de wandeling zijn o.a. ook de Belcrumhaven en de terreinen van de voormalige veiling, de  oude machine fabriek van Backer en Rueb, de veemarkt en het slachthuis opgenomen. En nog veel meer oude bedrijven.Van prinselijk jachtterrein via handels- en industriecentrum naar woonwijk en broedplaats voor cultuur. In deze rondleiding komt de gevarieerde geschiedenis van Belcrum en stationsgebied tot leven.

Na afloop van de wandeling kunnen de leden onder het genot van een drankje nog even napraten. Over deze prachtige wandeling.


Excursie donderdag 23 februari -   Philips Historische Producten

Op donderdag 23 februari 2023 bezoeken de leden van seniorenvereniging met hun introducés de Philips Historische producten expositie Looyenbeemd 24 (poort 7800) 5652 BH in Eindhoven. Wij verzamelen ons in de aankomsthal om 13.30u. Waar wij worden ontvangen met koffie of thee. Hierna gaan wij o.l.v. vrijwilligers door de expositie het zal een feest worden van herkenning want diverse Philips producten zijn vroeger in Breda gemaakt of ontwikkeld. Met prachtige foto’s en o.a. de oude bureaus van Anton en Frits Philips en hoe het allemaal begonnen is. Vanaf 1891 de eerste radio, de kooldraad lampen een maquette van het laboratorium van Faraday 1865, Symfosion  1896, Edison Phonograaf 1905 en heel veel Philips producten te veel om op te noemen. Dit moet je gewoon gezien hebben.

Eigen bijdrage leden SVPB € 3,50. Introducés € 7,50. Betalen bij aankomst. In verband met het aantal gidsen graag opgeven voor deelname voor 14 februari bij H. Frishert E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. telefoon 076-5657459. B.g.g. 06-22653246. Bereikbaarheid met auto op de randweg Eindhoven, afslag 31 (Veldhoven) Met openbaar vervoer Buslijn 401 of 402 halte Hurksestraat. Langs Praxis Hurksestraat rechtsaf naar Wekkerstraat linksaf naar Looyenbeemd deze volgen tot bord Philips Historische producten op nummer 24.  Ook carpoolen is mogelijk, geef dit door bij  het inschrijven.


Donderdag 23 maart 2023 Etentje bij ‘’BUAS”

Op donderdag middag 23 maart 2023 kunnen (door de grote van de eetzaal) maximaal 30 leden van seniorenvereniging Philips Breda wederom gaan genieten van een heerlijk drie gangen diner bij Sibelicious restaurant van de voormalige NHTV horeca opleiding in het oude zuster klooster Mater Dei in de  Monseigneur Hopman straat 2 in Breda. Parkeren op parkeerterrein P 2 via Ignatiusstraat daarna borden volgen Visitor center.

Wij verzamelen ons om 17.45 uur bij de ingang Buas. Vanwaar wij samen naar de eetzaal gaan om te gaan genieten van een heerlijk driegangen menu. (met. 2 drankjes incl. koffie/thee, frisdrank, bier wijn, ook alcoholvrij en evt. andere zwak alcoholische dranken.) wat door de studenten zal worden uitgeserveerd. De eigen bijdrage is €22,00 p.p. voor dit arrangement. Overige drankjes zijn voor eigen rekening. Opgeven voor 14 maart bij H. Frishert Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  tel.06 22653246.B.g.g. 076-5657459. Tevens opgeven of u vlees of vis wilt, tevens vermelden als er dieetwensen zijn of voedsel allergieën intolerantie van gluten vrij, geen varkensvlees, geen zuivelproducten enz. datum betaling is pas bewijs van deelname Over maken op rekening SVPB.NL44INGB 0001053618 onder vermelding van Etentje s.v.p.b.23 maart 2023.  Let op vol is vol.


Kopij voor de volgende Phili-Plus nr.2, 2023 voor 1 maart. (verslagen van wandeling, reizen en excursies ) naar Henk Frishert of Wilma Nelemans sturen.

Ingezonden stukken blijven voor de verantwoording van de auteur. De redactie behoudt zich het recht voor stukken in te korten, in overleg met de auteur, of niet te plaatsen, met opgave van reden.


 

 

 

 

 

 

 

 

Speedymax Webdesign - Webmaster