Phili-Plus


35e jaargang nr.2
april.mei.juni.2023

Mededelingenblad van de Seniorenvereniging Philips Bosch
Redactieadres:Jan de Wittstr.16, 5037 RE – E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Websiteadres: http://www.desvpb.nl


VAN DE BESTUURSTAFEL

Beste leden van de seniorenvereniging van Philips Breda,

Helaas moeten wij u vertellen dat Mevr. Van Gladbeek is overleden in januari jl. Wij wensen de familie heel veel sterkte toe met dit verlies. Ook ontvingen wij het bericht dat er een oud SVPB lid is overleden Mevr. Woerdeman. De gemiddelde leeftijd van onze leden is in het 35e jaar bestaan van de SVPB behoorlijk gestegen met alle gevolgen van dien. Daarom zijn onze jaarprogramma activiteiten inmiddels daarop aangepast, zodat de meeste leden hiervan gebruik kunnen maken. Zoals in deze Phili-plus zijn er weer uitnodigingen om deel te nemen, hier is de busreis vervangen door een dagtocht met de boot zodat de deelnemers genieten en blijven zitten op de dag. Ook de wandeling van april is aangepast in plaats van 20 april kunnen de leden op zaterdag 29 april deelnemen aan een rondleiding door de KMA in Breda. (zie verder de gegevens van punt 8) Verder hierbij het verzoek aan de mensen die tijdens de ledenvergadering van september 2022 waarin het jaarprogramma samen met de leden is samengesteld hebben aangegeven om deel te nemen aan activiteiten dit ook werkelijk doen.    Want de vereniging moet de kosten ook betalen als er te weinig mensen komen dan is doorgegeven, omdat het minimaal aantal deelnemers voor een groep dan niet is gehaald.

Het bestuur SVPB

 


 Agenda Phili- plus 2   April-Mei-Juni                                                                                        

1. Programma. 2. Verslag nieuwjaarsreceptie  3. Verslag soos 26 januari over grote gezinnen  4.Verslag wandeling  2 februari door de Belcrum wijk in Breda  5.Verslag 23 februari Philips Historisch museum  6.Uitnodiging PaasBingo van 6 april 7. Uitnodiging wandeling KMA zaterdag 29 april  8. Uitnodiging Boottocht 11 mei 9. Uitnodiging soos 25 mei              10 Uitnodiging excursie textiel museum in Tilburg van 1 juni.

1. Programma April-Mei-Juni,  6 april Paasbingo  - 14 april hobby/computerclub - 29 april KMA wandeling - 11 mei Boottocht -  25 mei Soos Etna lezing - 1 juni bezoek Textielmuseum

2. Verslag nieuwjaarsreceptie

Op donderdag 5 januari 2023 was er de nieuwjaarsreceptie in de Dorpsherberg met een goede opkomst van 37 leden met ook ons nieuw lid de heer Choenni wij wensen hem en zijn vrouw Kitty van harte welkom bij de Senioren Vereniging Philips Breda. Samen met de aanwezigen leden is er geproost op het nieuwe jaar en dat het een goed verenigingsjaar mag zijn voor de SVPB in het algemeen, en voor de leden in het bijzonder. Wij als bestuur hopen jullie dan ook vaak te kunnen zien op een of meerderen activiteiten tijdens dit verenigingsjaar.


 3.Verslag soos 26 januari

Thema Grote gezinnen XXL gepresenteerd door Ad Rooms ( oud journalist BN de Stem ) De Soos middag van 26 januari 2023  SVPB                                                                    Door dat de lezing van T. Hinten over de Etna niet door kon gaan in verband met een gescheurde achillespees, heeft Wilma nog een oplossing kunnen vinden samen met de hr. Ad Rooms en dit gaat nu over de grote gezinnen XXL (vanaf 8 of meer )                                                                                                                                                 

    Nadat er (maar) 14 leden waren gearriveerd kon Ad  zijn lezing beginnen met zich eerst voor te stellen. Ook wat hij heeft betekent voor het Brabants Nieuwsblad en ook voor het Brabants Museum in Den Bosch en hoeveel boeken hij mee heeft gemaakt met zijn onderwerpen en dat zijn er veel. Hoe ging dat allemaal in het dagelijkse leven van een XXL gezin de taakverdeling en alle werkzaamheden, zoals aardappels schillen, schoenen poetsen, sokken stoppen, kleding verstellen en natuurlijk ook de voorjaarsschoonmaak. Verder elke week terugkomend de was op maandag en op zaterdag allemaal in de teil een voor een en bij de laatste kwam er vaak wat warm water bij met een keteltje. De foto’s laten heel veel zien en dat is toch wel lachen geblazen en ook het oh ja gevoel kwam weer boven drijven bij de meesten. Een geweldige leuke middag met dank aan Ad Rooms  en Wilma die hiermee een hele goede vervanging heeft kunnen regelen. Groeten van Kees Nelemans. Ps. de volgende Soos lezing zal op 25 mei zijn en dan hopen we de hr. T. Hinten weer te begroeten met zijn lezing over de Etna. Die ook heel interessant zal zijn en heeft u nog producten van de Etna dan willen we die graag die dag tonen zodat meer mensen dit kunnen bewonderen. Dus tot 25 mei!


4.Verslag wandeling Belcrum van 2 februari

SVPB Wandeling Belcrum en de straten eromheen . 

Het was verzamelen op donderdagmiddag 2 februari om 14u.bij de watertoren in de Belcrum.  De 11 leden trotseerden de koude wind en lichte regenval voor een wandeling door de Belcrumwijk. Onder leiding van een gids die er veel over kan  vertellen een ook foto’s laat zien van het industrieel erfgoed.  Deze watertoren was nodig voor de capaciteit vergroting van het waterleidingnet in Breda. Het was Ir. P Hornix  die de markante watertoren ontwierp aan de Speelhuislaan. De plaats van de watertoren was zodanig gekozen dat     

het silhouet van de  toren geen afbreuk aan het algehele silhouet van de stad zou doen.  We lopen verder en zien de oude fabriekshallen van machinefabriek Breda, voorheen Backer en Rueb.  Ook is het spoorrails nog aanwezig wat gebruikt werd voor de aan en afvoer van materialen en producten.  Met de komst van de RBT tuinbouwveiling kwamen er diverse andere bedrijven bij , zoals groothandelaren in groente en fruit.  Klavers Jansen was de eerste die zich in de Belcrum vestigde. Veel bedrijven hadden ook een bovenwoning, dit is nog  goed te zien aan de nog bestaande panden.  Architect F Verwoerd heeft er vele ontworpen Aartsen fruit en van Hoeckel zijn hier mooie voorbeelden van . Ook i.v.m. de komst van de veemarkt kwam er ook een hypermodern slachthuis, dit vanwege verscherpte wetswijzingen op het slachten van vee.  Er moest ook een hotel komen zodat veel handelaren konden overnachten om zo vroeg op de markt te kunnen verschijnen. Annemer Korteweg en architect Verwoerd bouwden in 1926 de Veestallen  met hotel-café en restaurant. Het staat er nog in volle glorie en heeft weer een restaurant en hotel functie . We lopen met de gids door de typische jaren dertig wijk die nu door de ontwikkeling  een beter status heeft gekregen.  Om van de kou te bekomen drinken we iets warms bij de Brasserie achter het nieuw station, het was een leuke wandeling.                                        Met een stukje Bredase geschiedenis rijker keren wij weer huiswaarts, met veel dank aan onze gids van Gilde de Baronie.

Tot een volgende gelegenheid,  Uw erfgoed reporter  Kees Nelemans


5.Verslag excursie 23 februari Philips Historisch museum

SVPB Excursie Philips Historisch museum in Eindhoven 23 februari.

Donderdagmiddag 23 februari stond er een museum bezoek gepland , dit keer het historisch Philips museum in Eindhoven. 13 SVPB leden hadden zich aangemeld en werden vriendelijk ontvangen en van koffie en thee voorzien door Jean Lartege en Matt Jansen die ook de rondleiding deden . Jean deed onze rondleiding en kon uitgebreid vertellen over  

wat er allemaal getoond werd. Te beginnen bij de gloeilampen uitgevonden door Edison, maar het was Anton Philips die zoveel jaren later een klein fabriekje begon midden in Eindhoven voor de productie en verkoop van gloeilampen. En later door ontwikkeld denk aan de radiobuislampen ,de vuurtorenlampen en niet te vergeten de fietslampen enz. Alles is te zien in opgestelde groepen wat mooi de gehele ontwikkeling van heel veel Philips producten. Radio , tv, computer, medische apparatuur de camera’s en alle audio ontwikkelingen. Dan ook het verhaal verteld achter het product leuk verteld ook door Matt, het was interessant en een feestje der herkenning voor de meesten. We hebben genoten en weer een zeer leuke middag gehad. Dank aan Henk voor het idee om hier eens een bezoek te brengen ,

We danken Jean en Matt voor de koffie en de fijne ontvangst en de geweldige rondleiding, ga ook eens kijken zeker de moeite waard. Of bezoek de website van het historisch museum .

Tot de volgende keer ,  Kees Nelemans


6. 6 April de Paasbingo

Beste leden van seniorenvereniging van Philips Breda, Helaas kan door organisatorische reden de Paasbingo van 6 april 2023 niet doorgaan. Onze bingomaster Evert Havinga krijgt een nieuwe heup en is daardoor niet in staat om de organisatie zoals u gewend bent van onze bingo’s te verzorgen. Uiteraard wensen wij Evert en Joke heel veel sterkte en beterschap toe namens het bestuur en de leden van de seniorenvereniging en hopen dat hij spoedig is hersteld van deze operatie zodat hij hopelijk weer snel kan deelnemen aan onze activiteiten.

Bestuur SVPB

                                                                                                         Heel veel Beterschap


7. Wandeling zaterdag 29 april naar KMA in Breda

In de sporen van Willem van Oranje.

Op zaterdag 29 april vertrekken de deelnemers aan deze rondleiding KMA om 14.00 uur vanaf het Nassau ( Baronie) monument aan het begin Valkenberg(park) net over de Willemsbrug voor een bezoek met een stadsgids van Gilde De Baronie aan de bakermat van de Nassaus. De gids neemt ons mee terug in de geschiedenis van onze stad en de rol

van de Nassaus hierbij. Onze wandeling gaat door het mooie Valkenberg, de vroegere kasteeltuin, wandelen we over het Kasteelplein en de Cingelstraat naar de Kraanpoort. Na een controle door de wacht, volgt een route langs de belangrijkste historische objecten en plaatsen op het terrein van het Kasteel. Hoogtepunten zijn het Huis van Brecht, met de prachtige maquette van het oorspronkelijke Renaissance paleis en de Puffiuszaal, de Duiven en Granaattoren, de Binnenplaats, de Nassauzaal, de Parade, en de onderaardse gang van de Egmondgalerij. Iedere bezoeker van 13 jaar en ouder dient het op het aanmeldformulier vermelde identiteitsbewijs bij zich te hebben om zich te kunnen legitimeren bij de wacht. Het is niet toegestaan om tassen en rugzakken of rugzakjes mee naar binnen te nemen. Alleen een kleine handtas is toegestaan. Visitatie van de handtas kan onderdeel uitmaken van de toegangsprocedure. Tijdens de wandeling blijf je bij de groep en volg je de aanwijzingen van de gids op. Als deelnemer wordt van je verwacht dat je rekening houdt dat je op bezoek bent op de werklocatie/woonlocatie van defensiepersoneel en je als gast gedraagt. Eigen bijdrage: niets voor leden SVPB, Introducés €10, - p.p. Opgeven voor deelname z.s.m. door invullen formulier kasteelwandeling op de site van Gilde de Baronie.Daar is ook te zien hoeveel plaatsen er nog vrij zijn. Na aanmelding bij het Gilde dan ook dit doorgeven voor 10 april bij H.Frishert via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel:06- 22653246.

Tot dan Henk Frishert


 8. Dagtocht met de boot van donderdag 11 mei 2023                                         

Rondje land van Heusden en Altena met de Zilvermeeuw vergezichten over polderlandschappen en uiterwaarden, historische (vesting)steden en beeldbepalende monumenten! Vaar langs historische plaatsen en sfeervolle vestingstadjes, bewonder beeldbepalende monumenten waarvan de roem tot ver over de grens reikt en geniet vooral van het fraaie Brabantse landschap. Dat zijn de ingrediënten van deze bijzondere rondvaart.

   Op donderdag 11 mei 2023 vertrekken de leden van seniorenvereniging van Philips Breda met hun introducés om 10.00 uur vanuit vanaf steiger  Biesboschweg 2.  Postcode 4924BB  in Drimmelen. Tijdens de rondvaart ontdekt  u een prachtig stukje natuur gecombineerd met een eeuwenoude historie. We varen over de Maas richting de oude vestingstad Heusden. Al snel zult u genieten van de mooie vergezichten over de polderlandschappen en uiterwaarden. Kort na vertrek serveren wij een kop koffie/thee met appeltaart. De lunch waar u aan het eind van de ochtend op getrakteerd wordt is een mooie uitgebreide lunch. Wij vervolgen onze tocht langs de mooiste Brabantse en Gelderse landschappen. Over bijzonder oude en nieuwe rivieren passeren we plaatsen en monumenten  onder meer het bijzondere kasteel Slot Loevestein met elk hun eigen historie waar we u onderweg graag meer over vertellen. Een speciale vermelding verdient natuurlijk Woudrichem, dat sinds enkele jaren onlosmakelijk verbonden is aan de populaire tv-serie Dokter Tinus. wanneer we Woudrichem zijn gepasseerd, vervolgen we onze tocht door de smalle ‘Biesboschsluis’ waarna we het Nationaal Park binnenvaren. Rond 16.00 uur meren we weer aan in Drimmelen. De catering tijdens de rondvaart staat een uitgebreide en gevarieerde lunch voor u klaar. Zo kunt u genieten van een heerlijk huisgemaakte soep, vijf broodsoorten, krentenbrood, cake, kruidkoek, vier soorten vleesbeleg, vier soorten kaas, paté, een warme snack, huzarensalade, kip/kerriesalade en eiersalade, zoet beleg met tijdens de lunch onbeperkt koffie, thee of melk. Overige drankjes en spijzen zijn voor eigen rekening. Hopelijk is het weer ons goed gezind, staat de zon stralend aan de hemel en kunt u plaatsnemen op ons luxe zonnedek. Stap aan boord en zet koers richting het Land van Heusden en Altena. Vaart u mee? Kosten dagtocht leden seniorenvereniging €45,- Introducés betalen  €55,- opgeven voor  15 april 2023 betaling overmaken op rekening seniorenvereniging NL44 INGB 0001053618 onder vermelding van Boottocht SVPB 11 mei  2023. opgeven bij H. Frishert  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. telefoon 06 22653246.B.g.g. 076-5657459 datum betaling is bewijs van deelname.


9. Soos 25 mei  Lezing over de Etna  en oproep voor lenen materiaal van en over de Etna.

Als we op 25 mei weer gaan genieten in de Soos van een lezing die was uitgesteld door omstandigheden ,deze keer over de Etna ons allen wel bekend. Zullen daar mooie beelden   bij zijn, maar hoe leuk zou het zijn als er ook voorwerpen getoond kunnen worden, zoals de bekenden boekensteunen. Er zijn vast nog veel van dit soort producten in omgang bij de mensen, en hoe leuk zou het zijn als u die meebrengt. Zo kan iedereen weer genieten van dit soort specifieke producten van de Etna. Bent u in het bezit van een echt Etna voorwerp en mogen wij dit tentoon stellen op deze dag, dan willen wij graag met u in contact komen. Komt u zelf ook naar de lezing(nog veel beter) dan kunt u het gewoon meebrengen. Dus meld u aan als u ons kunt helpen ook een leuke collectie producten als aanvulling op de lezing te laten zien.

Neem contact op met Wilma Nelemans de secretaris  voor 20 mei dan maken we en afspraak. Het word vast een interessante lezing over de Etna.


10. Donderdag 1 juni 2023. Excursie Textielmuseum in Tilburg

 Op donderdag 1 juni 2023 bezoeken de leden van de seniorenvereniging van Philips Breda met hun introducés het textielmuseum in Tilburg. Het museum werd in 1958 geopend in een voormalig fabrikantenvilla en is sinds1985 gehuisvest in de textielfabriek van de fa C. Mommers & Co, ooit een van de grootste werkgevers in Tilburg. In mei 2008 werd het museum na een grondige verbouwing heropend. In 2017 werd de museumprijs aan dit museum toegekend. Het Textiel Lab het kloppend hart van het museum, is gevestigd in een voormalige fabriekshal die omgebouwd is tot werkplaats. Met authentieke en moderne textielmachines worden daar thans moderne ontwerpen door kunstenaars en ontwerpers geproduceerd waarbij het publiek het gehele proces kan volgen, die hier gemaakt worden. In de damastweverij van het museum zijn werkende jacquardweefgetouwen, een wasserij en tentoonstellingen te zien. In de wollendekenfabriek laat het werkende machines zien hoe er vroeger geproduceerd werd. Hoe de mensen het werken in de textiel ervaren hebben, is te zien in een film. Het museum toont op deze manier zowel het heden als het verleden van de textielfabricage.

  Wij verzamelen ons om 13.50u bij de ingang van het museum aan de Goirkestraat 96 in Tilburg. Waar wij na ontvangst een rondleiding krijgen met een gids. Hierna staat de koffie/thee met? klaar voor ons. Deelname aan deze excursie is voor max15 personen. De eigen bijdrage is voor leden €15,00. met een museum jaarkaart gratis. Voor introducés € 26,70 Introducés  met museum jaar kaart €12,20 graag deze kaart meenemen. (vermelde bij opgeven deelname) dat kan tot 14 mei bij H. Frishert. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. telefoon 06 22653246. B.g.g. 076-5657459.  raag contant betalen aan mij bij ingang museum.  Carpoolen is mogelijk dit doorgeven bij opgeven deelname.


Voor onze jarige leden.

Daar wij geconfronteerd zijn met het feit dat de lijst met jarigen nu voor  drie maanden wordt geplaatst en er iemand van deze lijst inmiddels was overleden.  Vinden wij het niet op zijn plaats om de jarigenlijst te plaatsen. Dit uit respect voor de nabestaanden maar voor alle jarigen in de drie maanden van April- Mei en Juni  willen wij alle jarigen toch een hele fijne verjaardag en een mooie dag wensen in goede gezondheid .                                                                                          

Namens het bestuur.

                                                                                                                Hartelijk Gefeliciteerd


Het Welzijn van onze leden

Bent u op de hoogte dat er iemand ziek is of in het ziekenhuis opgenomen , 

maak er even melding van zodat wij misschien bezoek kunnen regelen of een bloemetje als er prijs op gesteld word                                                        Het bestuur                                                                                                                                                                                                                                   


Kopij voor de volgende Phili-Plus nr.3, 2023 voor 15 juni. (verslagen van wandeling, reizen en excursies ) naar Henk Frishert of Wilma Nelemans sturen.

Ingezonden stukken blijven voor de verantwoording van de auteur. De redactie behoudt zich het recht voor stukken in te korten, in overleg met de auteur, of niet te plaatsen, met

opgave van reden.


 

 Voorzitter/Soos/Weer

Hr.H.  Frishert

Bernhardsingel 4

4811 SK Breda

076-5657459

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Penningmeester

Hr. F van de Meeren

Gaffelstraat 76

4835 AP Breda

06-53845357

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Secretaris

Mevr. W. Nelemans-Vrolijk

Overakkerstraat  107 a4

4834 XK Breda

076-8890606

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 Welzijn+Soos+WEer

Mevr. C Keulemans

Oede van Hoornestraat 20

4811KP Breda

076-5221302

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Redacteur Philip-plus

Hr. Wirjosentono

Jan de Witstraat 16

5037RE Tilburg

013-4633376

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Vice redacteur Phili-plus

Hr. H Klaassens

Maaibeemd 95

4824 ND Breda

076-5418562

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

Speedymax Webdesign - Webmaster