Phili-Plus


35e jaargang nr.3
juli-aug.-sept.2023

Mededelingenblad van de Seniorenvereniging Philips Bosch
Redactieadres:Jan de Wittstr.16, 5037 RE – E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Websiteadres: http://www.desvpb.nl
Sponsors : Bosch Security Systems


 

VAN DE BESTUURSTAFEL

                                           

Beste leden van de seniorenvereniging van Philips Breda,

N.B. Helaas zijn er problemen met de website tijdens de vakantie geweest zodat het maken van deze Phili-plus pas op de 27 augustus op de website kon worden gepubliceerd.

 

Als je deze Phili-plus 3 leest, dan breekt voor velen de vakantietijd aan.

Vandaar dat er dan ook geen activiteiten gepland zijn in deze periode, pas op 17 augustus is er weer de dagtocht naar Gorinchem.                                          

Wij hopen dan dat jullie een fijne vakantie hebben gehad en weer kunnen gaan genieten van een of meerdere activiteiten van de Seniorenvereniging.

Op 14 september is er weer de 65e algemene ledenvergadering. Zoals is afgesproken in de vorige ALV gaan wij dan kijken of de seniorenvereniging nog levensvatbaar is in deze vorm. Of dat er een ander soort programma invulling gemaakt dient te worden. Mochten er ideeën of suggesties zijn, dan horen wij dat graag van jullie. Want samen met alle leden maken wij de seniorenvereniging van Philips Breda tot een vereniging die voldoet aan de wensen van hun leden. Laat  daarom je stem horen en kom naar de ALV van 14 september 2023 zodat er een programma komt met activiteiten waar je jezelf in kan vinden.                 

Dit jaar is Mevr. W. Nelemans volgens rooster tijdens de bestuursverkiezingen aftredend  en zij stelt zich herkiesbaar als er geen andere kandidaten zich aanmelden voor de functie van secretaris. Hierbij de oproep aan de leden om zich hiervoor aan te melden voor 15 augustus.

 

Alvast  bedankt !

 


 

 In memoriam:   

 

 Op 31 mei 2023, is ons lid mevr. Jo Dikmans-Schrauwen  is ons helaas ontvallen.

 Wij wensen de familie Dikmans en Schrauwen heel veel sterkte toe.

 


Agenda Phili-plus 3. July- Augustus- September 2023

 1. Programma : Juli- Augustus- September.
 2. Verslag wandeling zaterdag 29 april KMA in Breda.
 3. Verslag boottocht 11 mei
 4. Verslag soos 25 mei lezing Etna ijzergieterij.
 5. Verslag excursie 1 juni textiel museum in Tilburg. 
 6. Aankondiging voor 17 augustus dagtocht eigen vervoer naar Gorinchem. 
 7. Uitnodiging voor 7 september excursie Maczek memorial. 
 8. Op 12 september hobby/computer club.
 9. Uitnodiging 14 september ledenvergadering.
 10. Uitnodiging voor 28 september herfst bingo.
 11. Felicitaties leden.

 1. Programma activiteiten Juli - Augustus -September
 2. Augustus dagtocht Gorinchem.
 3. 7 September excursie Maczek memorial.
 4. 12.September hobby/computerclub.
 5. 14 September ledenvergadering.                                                              
 6. 28 September herfstbingo.

2.Verslag wandeling KMA van 29 april 2023.

Om 14.00 uur vertrok de groep van 20 personen waaronder 5 leden van de seniorenvereniging o.l.v. gidsen van Gilde de Baronie vanaf het Nassau monument aan het begin van het Valkenberg voor een wandeling over het Valkenberg en de Koninklijke militaire academie (KMA) met de nodige uitleg over het heden en verleden.

  

Zoals over het Nassau monument en de geschiedenis van Breda Nassau stad. Het monument is op 1904 onthuld door Koningin Wilhelmina 500 jaar nadat de eerste Nassau graaf Engelbrecht van Nassau in Breda is gekomen. Hi huwde met de twaalf jarige erfgename Johanna van Polanen haar net overleden vader was Jan III heer van Breda en het geslacht moest voortgezet worden ? Nadat wij een uitleg hebben gehad over dit monument en wat het allemaal betekend wandelen wij door het prachtige stadspark nu, vroeger de kasteeltuin. Want valkenberg is afgeleid van valcbergh wat valkenhuis betekend waar de valken in hun kooien zaten. (voor de jacht) met de gasten op het kasteel. Eerst van de heer van Polanen later het prachtige renaissance paleis van graag Hendrik III van Nassau, wij vervolgen onze tocht langs historische objecten en plaatsen op het terrein van het kasteel. Hoogtepunten zijn het huis van Brecht met prachtige maquette van het oorspronkelijke paleis en de Puffiuszaal, de Duiven en de Granaattoren. Verder wandelend kwamen wij aan op de parade waar vandaan het duitenhuis de gouverneurs woning en de toegang poort voor de KMA gebouwen met de Henricus poort, zie foto. Met de namen van de cadetten in de muren geschreven. Wat ook heel leuk was dat er borden hingen met de namen van de cadetten die geslaagd waren voor de opleiding. Zo dat ons lid Roy Choenni de naam van zijn zoon hierin zag staan die in 2010 was geslaagd. Nadat wij nog een bezoek hebben gebracht aan de Prinsenzaal waar in 1667 de vrede van Breda is getekend (naar de geslaagde tocht van Michiel de Ruijter naar Chatham ) Kwam er uit de fontein voor de KMA wijn en bier. Sinds kort is er weer een fontein maar nu met water.

Wij namen afscheid van de gidsen Jan en Jos met een welverdiend applaus voor deze geweldige rondleiding.


3.Verslag Dagtocht boot 11 mei.

Met 28 personen gingen we een dagtocht maken met de Zilvermeeuw. Onze bestemming was Heusden en Altena. Het was wat mistig toen we iets later vertrokken doordat 3 personen te laat waren door de fout die de deeltaxi maakte met de rit.

Maar goed ze waren er ,dus de trossen konden los. Toen we haven uitvaarden was het wat mistig maar al gauw probeerde de zon er door te komen. De sfeer was gezellig aan boord  met de geserveerde koffie en appeltaart ,en de kapitein vertelde ons wat we konden gadeslaan aan bedrijven en ook over de natuur die langs ons af schoof. Mooi polderlandschappen en uiterwaarden , en we konden weer wat buiten zitten want het zonnetje was er ook weer bij. Het was aangenaam toeven aan boord en ook gezellig met elkaar wat praten. Altijd leuk. We kwamen langs Woudrichem bekend van de Dr. Tinus serie en het welbekende Slot Loevestein wat we nog bezocht hebben vorig jaar . Het blijft een imposant dat bouwwerk. De lunch is prima verzorgd , er is voor ieder wat lekkers vooraf gegaan door een kop soep. Dus er word weer genoten. De zon is nu sterker geworden en daardoor gaat bijna iedereen buiten zitten terwijl we door de sluis gaan, en dat is heel leuk om te zien hoe het allemaal net past.  Rond 16.15u  arriveren we weer in de haven en kunnen we terug kijken op een hele mooie tocht met veel te zien en we hebben niet hoeven lopen en dat is ook  voor sommigen heel fijn. We kunnen terug kijken op een hele mooie dag.

Wilma Nelemans


4.Verslag soos 25 mei Lezing Etna

Met toch 18 leden en 2 introducés konden we luisteren en kijken naar het verhaal van De Etna , gepresenteerd door Ton Hinten,weer hersteld van zijn beenblessure.
 

160 jaar Etna Breda van 1856-2016 begint bij Jacobus Diederixs paarden handelaar in ‘Clepper” paarden. Twee generaties later is de familienaam Diederixs vervangen door Clep, en later wordt de C een K en zie daar de naam Klep is geboren, Cornelis Klep sr. van 1773-1867 meestersmid en getrouwd met Catharina van Rijn en wonen aan de Haagdijk. Hij verhuurd naast de smederij ook kachels, die hij importeert maar gaat ze toch zelf maken. Zo verteld Ton met veel foto’s en filmpjes de hele ontstaan geschiedenis van onze Bredase ETNA, ruim twee uur weet hij ons te boeien met zijn hele verhaal van de Etna. We kennen allemaal het beeldmerk logo de twee mannen met de gietpan als mede de slogan ‘in ieder huis een ETNA fornuis’.

 

Ondanks of dankzij overname, verkopen en samenwerking inkrimpingen etc. wordt de Etna weer zelfstandig in 1992. De Etna BV richt zich op de fabricage van keukenmachines en apparatuur die die ze in Ulft produceren. Met 63 mensen wordt het merk weer opgebouwd en de fornuizen en kookplaten geassembleerd. Vrijstaand en inbouw een schot in de roos omzet  ongeveer 100 miljoen gulden. Dan is er behoefte aan meer ruimte en in december 2000 verhuist men van Ulft naar Duiven langs de A12. Dan komt plots het nieuws van de overname Atag/Pelgrim door het kleine Etna,  ze gaan samen verder als Atag, Pelgrim ,Etna homeproducts. Alles onder een dak, de naam Etna en logo bestaat nog steeds in Duiven. Met dit stukje Bredase geschiedenis wijzer bedankt Wilma Ton voor de mooie presentatie want het was weer zeer boeiend. En keren we weer huiswaarts.                   

 

Tot de volgende gelegenheid , 

Kees Nelemans 


5. Verslag 1 juni excursie Textielmuseum in Tilburg

Helaas is deze excursie geannuleerd, door te weinig deelnemers er was maar 1 persoon die zich binnen de sluitingstermijn heeft aangemeld .


6. Aankondiging 17 augustus

Op 17 augustus 2023 geheel facultatieve dagtocht eigen vervoer naar Gorinchem 

  

Gorinchem werd op 16 augustus 2021 door de ANWB uitgeroepen tot de allermooiste vestingstad van Nederland. 

Op donderdag 17 augustus brengen de leden van de seniorenvereniging met hun introducés een bezoek aan Gorinchem.

Om 10.15 u verzamelen wij ons bij restaurant de Hoofdwacht  Grote Markt 6  in Gorinchem.   Voor de koffie /thee met ?

11.00 uur komt de V.V.V gids ons halen voor een stadswandeling door de oude vestingstad. De gids vertelt ons de leukste anekdotes en verhalen over het vestingstadje Gorinchem. En neemt ons mee langs de bekende hotspots. Het Hugo de Groot poortje, de Grote Kerk, de zoute bollen bij de Gulden Capel in de Gasthuisstraat. En de putten en gedenksteen van Hamel op de Kortendijk.

12.45 u Tijd voor de lunch

14.15u Bezoek Gorinchems Museum, bekent o.a. van: In 1572 vermoorden monniken. Gorinchem is een cultuurstad met een lange historie, het museum toont een greep uit dit uit dit illustere verleden en heden met voorwerpen uit de stadse geschiedenis. Met museum jaar kaart gratis.

15.30uur. Vrije tijd om in dit leuke plaatsje te winkelen of een van de velen monumenten te gaan bekijken.

16.30 uur Tijd voor een drankje en afsluiting. 

Opgeven voor 6 augustus i.v.m. reserveringen ,tevens kan men zich opgeven voor carpoolen bij H. Frishert. E- mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06 22653246 of 076-5657459 Deze dag is geheel facultatief. Dus zelf u verteer betalen. Het parkeren kost op parkeerplaats buiten de waterpoort 4201 CS. €3,- per dag.


7. Uitnodiging voor 7 september 2023 excursie Maczek Memorial Breda

Op donderdag 7 september bezoeken de leden van seniorenvereniging Philips Breda het Maczek memorial Breda. Waar het verhaal wordt verteld van de inzet van de Poolse strijders in de tweede wereldoorlog voor het bevrijden van delen van ons land in het algemeen, maar van Breda in het bijzonder.

  

Za was i naszq wolnosc. Voor u en onze vrijheid. Hier zijn ook de persoonlijke verhalen van jonge Poolse mannen te beluisteren over hun reis door Europa, hun daden o.a. tijdens de bevrijding van Breda. Speciale aandacht gaat uit naar generaal Stanislaw Maczek 1892-1994 commandant van de 1e Poolse pantserdivisie die Breda heeft bevrijd met zo min mogelijk burgerslachtoffers. Tevens worden er films vertoond. Buiten is het pools kerkhof waar 186 Poolse soldaten zijn begraven, samen met hun generaal Maczek hij is 102 geworden, en heeft altijd gezegd dat hij tussen zijn jongens begraven wilde worden. 

 

Wij verzamelen om 14.00 uur bij de ingang memorial, Ettensebaan 17a Breda. Waar wij na de ontvangst, een korte film van het 1e Poolse Pantserdivisie gaan bekijken en waarna een gids een uitleg geeft en rondleiding. Daarna tijd voor de koffie/thee met?  

Kosten € 2 p.p. betalen bij binnenkomst bij H. Frishert. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06 22653246 Graag i.v.m. reserveren opgeven voor 1 september  voor deelname  excursie aan dit indrukwekkend memorial.


8. Uitnodiging ALV op 14 september 2023

Het bestuur nodigt u, vriendelijk doch dringend uit voor het bijwonen van de 65e algemene ledenvergadering, die op donderdag 14 september 2023 gehouden zal worden in de Dorpsherberg Willem Alexanderplein 4 te Teteringen de vergadering begint om 14.00 uur.

Agenda:

 

1.Opening. 

  1. Mededelingen.
  2. Notulen van de ledenvergadering van 15september 2022
  3. Verslag van de secretaris over het afgelopen jaar.       
  4. Financieel verslag van de penningmeester over het afgelopen jaar
  5. Verslag van de kascommissie 
  6. Toekomst en voortbestaan seniorenvereniging van Philips/Bosch Breda.
  7. Bij het stoppen vereniging?  2 personen aanstellen voor regelen ontbinden.
  8. Bij doorstart. Bestuursverkiezing
  9. Begroting penningmeester voor 2024
  10. Pauze.
  11. Bij doorstart, concept programma 2024 samen maken.
  12. Rondvraag. 

14.Sluiting.

Komt allen want uw stem kan bepalend zijn, 

Het bestuur seniorenvereniging Philips /Breda.


 Verslag 64e ledenvergadering 15 september 2022

1: Opening: 

De voorzitter opent deze 64e ledenvergadering door te memoreren aan het ontstaan van deze vereniging, en dat deze in 1995 over is gegaan van een informele naar een formele vereniging. Zoals u allen bekend is word deze middag het voortbestaan van de SVPB besproken, en gestemd vlg. artikel 27. Statuten met meerderheid van stemmen van de aanwezige leden. Want zoals jullie allemaal weten is dat al vorig jaar al aangekondigd zie verslag van de 63e. ALV op 16 september 2021 onder punt 10. Inmiddels zijn er helaas weer enige leden ons ontvallen door overlijden of gezondheid redenen. En ook bij activiteiten zijn er steeds meer leden die door lichamelijke of andere klachten niet meer deel kunnen nemen. Daardoor zijn er steeds meer activiteiten die niet doorgaan. Daarom is nu de tijd aangebroken om over het voortbestaan van de SVPB te praten. Maar voor het zover is vangen we aan met de 64e ALV 2022.

3: Verslag van de secretaris over het afgelopen jaar.  

De secretaris doet haar verslag uitvoerig ( het gehele verslag is op te vragen via de secretaris) Het is een uitvoerig verslag waar wordt gememoreerd aan een aantal leuke activiteiten en de annuleringen vanwege te weinig deelname helaas. Maar er komen toch weer leuke activiteiten aan zoals de bingo op 29 september en op 6 oktober de boswandeling en 20 oktober een Soos geheel gewijd aan het ontstaan en de geschiedenis van de Kwatta, wie kent het niet. Dus zeker komen!

4: Financieel verslag van de penningmeester van afgelopen jaar & presentatie van de begroting 2023 

De overzichten worden uitgereikt door Frans zodat iedereen mee kan lezen bij zijn uitleg. Het is duidelijk en dan wordt ook verteld dat er geld is terug gestort, dat komt door de activiteit van september vorig jaar. Het bezoek aan de kamelenboerderij, er waren minder deelnemers dan waar we op gehoopt hadden en waar voor betaald was, en na onderhandelen door Henk is dat bedrag terug gestort. Er is kascontrole gedaan door Hr. Weterings, Hr. Havinga en Hr. Nelemans en die keuren het financieel overzicht goed dus er is een decharge voor de penningmeester die door applaus wordt goedgekeurd van de aanwezige leden

5: Benoeming nieuwe kascommissie,

Hr. Maijers, Hr. Weterings, en als reserve Hr. Nelemans 

6: Bestuurssamenstelling:

Volgens de statuten treed de penningmeester af, hij stelt zich ook weer beschikbaar en er wordt ingestemd door de leden. Frans is dus weer onze fijne penningmeester voor de komende 2 jaar.                                   

7: Toekomst en voortbestaan van de senioren vereniging SVPB 

De voorzitter licht toe dat we over gaan om te stemmen en vooraf wordt er een stemcommissie benoemd. Dat zijn Mevr. Havinga en Hr. Maijers. Zij doen met stembriefjes aan een tafeltje en een doos waar de briefjes anoniem in worden gedaan. Maar eerst uitleg wat de 2 mogelijkheden zijn, doorgaan met wat aanpassingen van de programmering en Phili-plus aantallen per jaar. (4 per jaar ). Of stoppen en dan moet er een commissie benoemd worden om dit in werking te zetten en de officiële opheffing af te werken met ook de financiële afwikkelingen uiteraard. In de pauze kan er worden gestemd door de aanwezige leden.

Na de pauze heeft iedereen anoniem gestemd en worden de stemmen geteld, er zijn 4 stemmen voor stoppen en 23 voor doorgaan, onder applaus wordt er beslist om door te gaan met de vereniging in de formele vorm.

8: Concept Jaarprogramma 2023 

Henk stelt nu voor om het conceptprogramma wat hij heeft opgesteld, door te nemen en vraagt aan de leden wat zij ervan vinden om het in het programma op te nemen. Er zijn wat voorstellen die niet goed worden ontvangen en sommigen weer meer, dus er komt een voorlopig programma uit voort. Dit moet nog gecheckt worden op data met de Dorpsherberg en de Wegwijzer of deze mogelijk zijn. Maar het wordt tijdig naar de leden gecommuniceerd voor het nieuwe jaar. 

9: Rondvraag 

Weinig vragen, dus is het allemaal duidelijk. Evert heeft nog een tip. Het is misschien wel leuk om een dagreis met busjes te doen die we inhuren voor een dag, die kosten zijn lager dan een grote bus en er kunnen altijd wel 8 of 9 personen in. Henk zegt dat hij het in overweging neemt voor een dagtocht eventueel.

Verder heeft de secretaris weer de oproep om te melden als er iemand ziek is of in ziekenhuis ligt en bezoek wel fijn zou zijn. Altijd fijn om dan bezoek te krijgen. Dus meld het gerust aan bij haar.   

De voorzitter bedankt de aanwezige leden voor hun inbreng en aanwezigheid en sluit deze bijzonder vergadering af.

Voorzitter: Henk Frishert 

Secretaris: Wilma Nelemans 

Penningmeester: Frans van der Meeren 

15 september 2022

 


BINGO: 

 

 

Wij hebben even moeten wachten totdat Evert Havinga onze bingo master weer hersteld is van zijn operatie, gelukkig is alles goed verlopen en kunnen wij weer gaan genieten van het bingo spel met de fijne prijzen. Tot 28 september

                   Om 14.00 uur in de Dorpsherberg in Teteringen.

                                            TOT ZIENS

                                       HET BINGO TEAM


10: Voor onze jarige leden:

Wij wensen al onze leden die de komende drie maanden jarig zijn, een hele fijne maar vooral een gezonde verjaardag toe .

 


 

Kopij voor de volgende Phili-Plus nr.4, 2023 voor 1 september. (verslagen van wandeling, reizen en excursies ) naar Henk Frishert of Wilma Nelemans sturen.

Ingezonden stukken blijven voor de verantwoording van de auteur. De redactie behoudt zich het recht voor stukken in te korten, in overleg met de auteur, of niet te plaatsen, met opgave van reden.

 


 

 

Voorzitter/Soos/WEer

Hr.H.  Frishert

Bernhardsingel 4

4811 SK Breda

076-5657459

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Penningmeester

Hr. F van de Meeren

Gaffelstraat 76

4835 AP Breda

06-53845357

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Secretaris/Vice penningmeester

Mevr. W. Nelemans-Vrolijk

Overakkerstraat  107 a4

4834 XK Breda

076-8890606

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

WEer

Mevr. C Keulemans

Oede van Hoornestraat 20

4811KP Breda

076-5221302

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Redacteur Philip-plus

Hr. S.Wirjosentono

Jan de Witstraat 16

5037RE Tilburg

013-4633376

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Vice redacteur Phili-plus

Hr. H Klaassens

Maaibeemd 95

4824 ND Breda

076-5418562

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 


 

 

 

Speedymax Webdesign - Webmaster